DLACZEGO WARTO ŚWIĘTOWAĆ CODZIENNIE? – OPINIE EKSPERTÓW Dietetyk – siła ze zbóż na dobry dzień Rosnący...
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Cholina jest substancją witaminopodobną, nazywana jest również witaminą B4, gdyż kiedyś była uznawana za witaminę pochodzącą właśnie z tej grupy. Dziś już wiadomo, że nie jest ona witaminą, ale jedną ze składowych cząsteczek pełniących bardzo ważne funkcje w naszym organizmie....
Energia i kalorie są nam niezbędne do życia Wszystko...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Czy wiesz co mówią specjaliści ds. żywienia na temat soków? Zastanawiasz się może jak zaspokoić dzienne zapotrzebowanie Twojej rodziny na owoce i warzywa? Po co sięgnąć, gdy chcesz dać dziecku zdrową przekąskę? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Przeczytaj nasz artykuł
Najlepiej już przed planowaniem ciąży zrobić badania krwi na grupę. Jeśli okaże się, że Wasze grupy krwi się wykluczają i może to spowodować konflikt serologiczny lekarz podejmie odpowiednią...
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...
Chyba nie da się znaleźć żadnych godnych uwagi przykładów - dlatego też firma Poofi, powstała z woli mamy walczącej o wygodę swojego dziecka i swoją, jest warta Twojej uwagi. Specjalnie zaprojektowane kocyki i poduszki do karmienia, stworzone...
Zdjęcia są tak piękne, że trudno nam wybrać laureata. Prosimy o cierpliwość!
DZIĘKUJEMY ZA UDZIAŁ W KONKURSIE! Zwycięzcami, którzy będą mogli przetestować Baby Swimmer i podzielić się z użytkownikami Familie.pl swoimi wrażeniami,...
Pomocnik na medal Dziecko w wieku przedszkolnym wręcz rwie się do pomagania. Uwielbia mieszać, wsypywać i patrzeć, jak z niczego powstaje coś fantastycznego....
Odpowiedzi na te i inne pytania udzieliła Anna Szczygłowska, specjalista ds. żywienia NUTRICIA Polska. Jak nie dać się zaskoczyć kolce? Co...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Teraźniejszość wymaga nadążania za innymi, a nawet ich prześcigania. Każdy rodzic pragnie, żeby jego dziecko odniosło w życiu sukces. To zrozumiałe. Nie chcemy, żeby nasze pociechy zostawały w tyle. Tylko, że taka gonitwa rozpoczyna się...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...
Już od ponad...
Zaczynając od około 6. miesiąca życia, niemowlę stopniowo powinno otrzymywać różnorodne pokarmy, które uzupełnią jego dotychczasową dietę mleczną. Jednak warto pamiętać, że nie każde dziecko rozwija się w ten sam sposób, dlatego zawsze należy skonsultować się z pediatrą i obserwować reakcje malucha...
Tarka do warzyw W dzisiejszych czasach bardzo chętnie tworzymy dania z przepisów internetowych, które są bardzo różnorodne. Ułatwieniem w kuchni są profesjonalne sprzęty doskonałej jakości. Akcesoria takie jak tarki do warzyw sprawiają, że proces przygotowania dania będzie...