Ma ona szerokie zastosowanie i jest jednym z bardziej powszechnych dodatków do żywności. Najczęściej jest stosowana jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Dzięki jej unikalnym właściwościom stosuje się ją również w przemyśle włókienniczym, papierniczym i farmaceutycznym. Skrobia modyfikowana...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Czym jest GMO Jakiś czas temu w mediach pojawił się temat GMO w kontekście polityki i problemu: pozwolić na wprowadzenie GMO w Polsce czy nie zezwalać? Jednak problem istnieje już od dawna i jest na tyle poważny, że należałoby mówić o nim częściej aby uświadamiać czym...
W żywieniu niemowląt rozgranicza się karmienie naturalne oraz karmienie sztuczne ( mlekiem modyfikowanym) , dlatego też schemat żywienia nie jest jednolity. Poniżej przedstawiam tabele żywienia z powyższym podziałem. Tabela 1....
Szkodliwa chemia w jedzeniu - czego się wystrzegać Zauważyłam ostatnio, że bardzo trudno kupić produkty które nie mają w składzie skrobi modyfikowanej.
Czy zwracacie uwagę na skrobię modyfikowaną w żywności? Ostatnio przed zakupem (szczególnie jogurtów) patrzę czy w jego składzie nie ma żelatyny wieprzowej i skrobi modyfikowanej. Jeśli jest - nie kupuję danego produktu. A jak to jest u Was?,Czy zwracacie uwagę na skrobię modyfikowaną...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...