Dlaczego warto zastąpić sól zamiennikami? W wysoko przetworzonych artykułach spożywczych jest mnóstwo soli. Ponadto większość z nas ma nawyk dosalania potraw. Tymczasem zapotrzebowanie na sól w codziennej diecie jest niezwykle niskie....
Od mięsa do otulającego go smakowitego sosu długa droga, a na tej drodze równie długa lista barwnych potraw. Wybieramy takie przepisy na grilla, które gwarantują obłędne doznania smakowe. Abyśmy nie odchodzili od stołu ociężali i nie nabawili się przy...
Wybierz odpowiedni rodzaj Wielu gości lubi smak wina - jest ono nienachalne, delikatne i odpowiada każdemu podniebieniu. Ważne jest jednak, aby wybrać taki rodzaj wina, który będzie pasował do naszego menu. Dla przykładu białe wino o wytrawniejszym smaku podajemy przed posiłkami. Wino białe...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym...
Kawa po polsku Zanim wybierzemy się w podróż po najdalszych zakątkach świata, powinniśmy zastanowić się nad naszym stylem picia kawy. Czy w ogóle istnieje coś takiego w Polsce? Okazuje się, że kawa w naszym regionie zagościła dopiero w XVII wieku za sprawą Turków. Nic dziwnego więc, że na...
Czy zawsze marzyła Pani o dużej rodzinie? Nie, nigdy. Wręcz przeciwnie. Nie znałam rodzin wielodzietnych, nie miałam takiego doświadczenia. Słyszałam tylko opowieści moich rodziców, którzy pochodzą z rodzin wielodzietnych....
Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy...
W lipcu będziemy czerpać z natury to co najlepsze i to co mamy pod ręką. Dojrzałe i soczyste maliny możemy przynosić do domu w tonach, ponieważ doskonale sprawdzą się w domowych konfiturach, kompotach i sokach, ale dla nas najważniejszy będzie oczywiście syrop, który można...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Czy zdrowy tryb życia w Pani przypadku to część rodzinnej tradycji, czy też sama Pani dokonała takiego wyboru? Z rodzinną tradycją nie ma to związku, ponieważ w moim domu jadło się tradycyjną, polską kuchnię. Może...
Mały niejadek i jego problemy Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
Bywa, że dziecko ma trudności ze skutecznym ssaniem z powodu zbyt krótkiego wędzidełka lub zbyt mało przybiera na wadze. Wtedy musisz wybrać, albo przejdziesz całkowicie na butelkę, albo przetrwasz kryzys dokarmiając, a potem wrócisz do karmienia piersią. Na karmienie...
Najciekawsze zdjęcia nagrodzimy 10 zestawami produktów dla dzieci z serii Maziajki. Nagrody zdobywają: sebol, xdrfy, mamaola20, Ewa Przybyszewska, Czarna285, stoke, Bartosz Białas,...
§1 Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Ząbki na szóstkę” (zwanego dalej Konkursem). §2 Organizatorem...
Uważa się, że dzieci nie powinny jeść grzybów. Wielu pediatrów przekonuje, że maluchom wręcz nie wolno podawać grzybów. Skąd wzięło się takie przekonanie i czy jest słuszne? Wartości...
Dziecko uczy się codziennie czegoś nowego i osiąga swoje małe sukcesy. W ten sposób od samego początku poznaje smak wygranej, która daje mu satysfakcję, zadowolenie i pewność siebie. Jednak w konfrontacji ze światem, a zwłaszcza z innymi osobami, maluch nie zawsze będzie...
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...