Niezdrowe jedzenie zawierające mnóstwo konserwantów, palenie czy otaczające nas spaliny są głównymi powodami zanieczyszczenia organizmu przez toksyny. Zanieczyszczenie toksynami może powodować...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Woda to główny składnik naszego organizmu. Nie wolno dopuścić do jej niedoborów, bo prowadzą one do zaburzeń procesów metabolicznych w organizmie i osłabienia mechanizmu usuwania niebezpiecznych...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Wzrost zagrożenia infekcjami Jesienią szczególnie...
Zdrowotne właściwości aronii są niezaprzeczalne. To prawdziwa...
Kobieta w ciąży powinna stosować zdrową dietę. Wiele osób uważa, że grzyby się do niej nie zaliczają. Jest to błędne mniemanie, ponieważ posiadają one wiele substancji odżywczych i minerałów potrzebnych w diecie każdego człowieka. Również w czasie ciąży istnieją wskazania...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Teorii jest wiele, jednak nie wszystkie są potwierdzone naukowo i nie każda jest skuteczna. Niektóre wydają się nawet absurdalne i nie są już brane pod...
Czego nie wolno jeść w ciąży? Ciąża to czas kiedy przede wszystkim buzują w Nas hormony, pojawiają się różne, czasem naprawdę bardzo dziwne zachcianki. To czas, gdy wstajemy w środku nocy z niepohamowaną ochotą na cały słoik ogórków kiszonych, po to, by od samego rana walczyć w okropnymi mdłościami....
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Wbrew powszechnie panującej opinii w czasie karmienia piersią nie obowiązuje jakaś specjalna, ścisła dieta. Jadłospis matki karmiącej po prostu powinien zawierać zdrową, lekkostrawną żywność. Należy tak komponować posiłki, żeby były urozmaicone oraz zawierały niezbędne dla mamy i dziecka składniki...
Ciąża zmienia wszystko w życiu przyszłych...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Co więcej, mięso stanowi podstawowy składnik jadłospisu, a nasze ciało z długim przewodem pokarmowym nie jest przystosowane do tego, by radzić sobie...
Gdy wreszcie nadeszły słoneczne i ciepłe dni z ulgą odetchnęliśmy po zimie. Choć ta w tym roku nie była sroga, to jednak większość z Nas jest spragniona świeżego powietrza. Zwłaszcza, że długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Weekend podczas którego wielu z...