Dzisiaj niestety przez większość ludzi uznawana i traktowana jest jako niepotrzebny chwast. Jest rośliną wszędobylską. Kwitnie w okresie od czerwca do listopada, a surowcem zielarskim są głównie liście i korzenie. Liście i korzenie zawierają: -Sole mineralne...
Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Podjadanie między głównymi posiłkami jest naturalne dla nas wszystkich. Nie musimy obawiać się tej skłonności u dzieci o ile nauczymy je sięgać po przekąski nie będące jedynie zastrzykiem pustych kalorii. Przed najbliższymi zakupami,...
Historia zatoczyła koło - to stwierdzenie idealnie oddaje obraz sytuacji jaka obecnie panuje w kulinarnych trendach. Ludzie są już zmęczeni nowoczesną kuchnią i jej nietypowymi smakami, dlatego coraz chętniej wracają do dań i przepisów, z których korzystały...
Skorzonera-zimowe szparagi Skorzonera(wężymord)Warzywo -dziś zapomniane,a szkoda,bo nie dość,że smaczne to i zdrowe.Zawiera potas,magnez,sód,fosfor,żelazo,wapń.Witaminy...
Bleachoreksja - nowe uzależnienie Dortris (2012-01-19 02:00:33) Hmm, w czasie ciązy byłam przerazone stanem koloru moich zębóe, stomatolog odradził wybielanie, powiedział ze podczas połogu dziecko wykorzystuje wszytkie minerały,wapń,...
Niedobór błonnika może powodować: spowolnioną przemianę materii, zaparcia, otyłość, a nawet raka. Natomiast zbyt duża ilość błonnika w diecie przyczynia się do problemów żołądkowych,wzdęć, bóli brzucha.
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Przyjmując leki rzadko zastanawiamy się nad tym, czy nasza codzienna dieta ma jakiś wpływ na ich przyswajanie, a w rezultacie na ich prawidłowe działanie! Tymczasem warto wiedzieć, że to, co jemy i pijemy, może mieć znaczący...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Za dużo soli i cukru, za mało wapnia i witaminy D 90 proc. dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, 80 proc. za dużo cukru, ich dieta jest zbyt uboga w wapń i witaminę D - wynika z badań zaprezentowanych w środę na konferencji prasowej w Warszawie. Z...
Aronia. Aronia doskonale nadaje się do tworzenia różnych przetworów, takich jak dżemy, soki i nalewki. Jest świetnym źródłem witamin: A, C, E, P oraz soli mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także błonnika i pektyny. Coraz częściej...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
W drugim trymestrze ciąży Twoje dziecko rośnie i przybiera na wadze. Dlatego tak ważne jest by dostarczyć mu najpotrzebniejszych związków by ten wzrost był prawidłowy. Razem z dzieckiem...
Eksperci, naukowcy, lekarze polecają zacząć przygotowania już rok wcześniej. Pierwsze tygodnie ciąży są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
W polskich więzieniach karmią lepiej niż w przedszkolach !!! Dzieci dostają gorsze jedzenie. Dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach dostają jedzenie ubogie w żelazo...
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
Czy słodycze mogą być zdrowe? Jak się nie przesadza z ilością to napewno poprawiają humor. Ja często jem lody, bo wiadomo są na pewno mniej kaloryczne. A, że pogoda sprzyja to tym bardziej :) Dla chłody sorbety, najbardziej to chyba ananasowy Zielona Budka, chociaż malinowy też dobry. Od czasu do...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...