Kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często zapadasz na infekcje, a twoja skóra jest szara - mogą to być objawy zakwaszonego organizmu, który nie pracuje prawidłowo. Stara się on zneutralizować działanie kwasów, co doprowadza...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Czego unikać odkwaszając organizm? Istnieje ogromna lista produktów spożywczych, które działają zakwaszająco. Trudno je wymienić w tak krótkim tekście, można jednak wskazać pewne podstawowe grupy, które warto omijać z daleka, gdy zaczyna się przeprowadzać proces odkwaszania...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
Z uwagi na mniejszą ilość czasu, coraz trudniej jest przygotować posiłki wpisujące się w harmonogram każdego członka rodziny, dbając jednocześnie o ich dobrą jakość. Z pomocą może przyjść oferta dań gotowych i przekąsek marek własnych sieci Żabka,...
Kolki, będące zmorą zarówno rodziców, ale przecież i samych dzieci, to jeden z głównych tematów, które dręczą rodziców i nurtują specjalistów. Drugi ważny aspekt to te momenty w życiu malca, kiedy jest on poddawany w chorobie, najczęściej podczas ostrego przeziębienia...
Zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety sprawiają, że przyszła mama staje się bardziej niż zazwyczaj podatna na infekcje. A każda choroba wiąże się z koniecznością leczenia i przyjmowania leków. Leczenie, zwłaszcza męczącego kaszlu, potrafi być dużo trudniejsze i długotrwałe niż leczenie...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
1. Sport, sport, sport.. Może dla niektórych wyda się to nudne i oklepane, ale nie ma co się sprzeczać, bo sport to jednak najlepszy sposób na pozbycie się „niechcianych przyjaciół” po świętach. Nie musi to być od razu wyczynowa jazda na nartach. Wystarczą spacery, jogging,...
Okolice intymne kobiet są bardzo specyficznym środowiskiem, które zamieszkuje ponad sto różnych...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Często też spotykam się z argumentami „jem jak moi dziadkowie, tradycyjnie, „normalnie”, słodzę i solę – oni długo żyli, ja też będę”. Zwykle na taki argument odpowiadam pytaniem: „Czy Twoi dziadkowie jedli batoniki, pili...
Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół