Czy zdrowy tryb życia w Pani przypadku to część rodzinnej tradycji, czy też sama Pani dokonała takiego wyboru? Z rodzinną tradycją nie ma to związku, ponieważ w moim domu jadło się tradycyjną, polską kuchnię. Może...
Przed pandemią dzieci chodziły do szkoły, a my do pracy i na zakupy. Chcieliśmy czy nie, ale ruszaliśmy się. Trzeba było dojść do przystanku albo stacji metra, zrobić zakupy w sklepach stacjonarnych, zaprowadzić dzieci na dodatkowe zajęcia. Korzystaliśmy...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Wiosenna majówka to świetna okazja dla całej rodziny do miłego spędzenia czasu. Gdy jest ciepło lubimy przebywać na świeżym powietrzu i cieszyć się swoim towarzystwem. Im więcej osób tym lepiej, więc zapraszamy znajomych i rozpalamy grilla w ogrodzie czy na tarasie. Moje...
Praktycznie wszyscy wiemy, że powszechnie stosowana w kuchni sól kuchenna nie jest zbyt zdrowa. Zwłaszcza gdy stosuje się ją w nadmiarze. A to, że przesalamy zarówno my jak i producenci nie jest niczym odkrywczym, ani rzadkim. Przyczyny stosowania zbyt dużej...
Zima powoli odchodzi w niepamięć, dni są dłuższe i cieplejsze, a co za tym idzie przypływa nam więcej energii do działania i chęci zadbania o siebie. Stawiamy sobie nowe cele: zdrowsza dieta, więcej ruchu czy zrzucenie kilogramów, które przybyły podczas zimowych wieczorów. Chcemy oczyścić swój organizm,...
Kto chce mieć lśniące, gładkie i zdrowe włosy ręka do góry! Oczywiście otulają naszą twarz, rzucają się w oczy i są naszą wizytówką. Nic dziwnego, że chcemy o nie zadbać. Dlatego własnie podsuwam banalnie prosty sposób, który jednocześnie przynosi wspaniałe efekty...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Od wieków wiadomo, że czosnek ma wyjątkowo korzystne działanie na nasze zdrowie. Działa antyseptycznie, wspomaga układ krążenia i funkcje mózgu i układu nerwowego. Niezwykle popularny staje się ostatnio czarny czosnek, znany od wieków w Korei czy Japonii. Czym jest czarny czosnek i jak go...
W czasie kwarantanny i akcji #zostańwdomu ograniczamy do minimum wychodzenie z domu. W związku z tym zrobiliśmy spore zapasy. W naszych spiżarniach pojawiło się dużo makaronów, ryżu oraz kasz. Teraz...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
Życiodajna woda z nutką owoców Statystyczny dorosły...
Najnowsze...
W jej skład wchodzi 5 posiłków, które należy spożywać regularnie dla uzyskania lepszych efektów. Dieta pudełkowa w Poznaniu to dobre rozwiązanie dla najbardziej zapracowanych osób, które nie mają na tyle,...
Do czego służy woskowijka i czemu warto mieć ją ze sobą w szkole? Dla miłośników idei zero waste, ekologii i zdrowych nawyków, woskowijka z pewnością jest stałym elementem wyposażenia kuchni. Jak uniknąć foliowych woreczków czy plastikowych pudełek przy pakowaniu żywności i uratować rajskie plaże...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...