Chłodnik z botwinki
Dodane przez flowerek
Składniki:
- Mały pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami (około 3-4 sztuki)
- ½ ogórka
- ½ szkl. posiekanego koperku
- Łyżka posiekanego szczypiorku
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- Sok z cytryny (około 3 łyżek)
- Ewentualnie sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Botwinkę umyj i posiekaj, a buraczki obierz jeśli trzeba (bardzo młodych buraczków nie musisz obierać), a następnie pokrój je w małą kostkę. Umieść botwinkę z buraczkami w garnku i zalej 1/2-1 szklanki wody, dodaj sok z cytryny, aby buraczki nie straciły koloru i gotuj około 10 minut, po czym odstaw do ostudzenia. Dodaj przeciśniety przez praskę czosnek i wymieszaj, po czym dodaj jogurt, drobno posiekany koperek, szczypiorek oraz ogórek pokrojony w drobną kostkę. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki na około 30 minut. Podawaj z ugotowanym jajkiem.