Grzyby w ciąży - Czy można je jeść? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Grzyby w ciąży - Czy można je jeść?

Grzyby w ciąży - Czy można je jeść?

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Grzyby w ciąży

Istnieje wiele zaleceń co do tego co kobieta ciężarna może jeść, a czego nie powinna. Niektóre produkty wzbudzają jednak wiele kontrowersji, ponieważ przez jednych są polecane, a przez innych absolutnie zakazane. Grzyby są właśnie jednym z takich produktów. Wobec tego czy można jeść grzyby w ciąży?

Kobieta w ciąży powinna stosować zdrową dietę. Wiele osób uważa, że grzyby się do niej nie zaliczają. Jest to błędne mniemanie, ponieważ posiadają one wiele substancji odżywczych i minerałów potrzebnych w diecie każdego człowieka. Również w czasie ciąży istnieją wskazania do ich spożywania. Należy tylko unikać grzybów trujących, dlatego lepiej brać je z pewnego źródła niż kupować w niepewnym miejscu lub zbierać samemu, gdy się nie ma przekonania co do ich jadalności.

Grzyby w ciąży – wartości odżywcze

Grzyby składają się głównie z wody, ale w ich składzie znajdziemy także witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, cynk i żelazo oraz inne mikro- i makroelementy. Niemal wszystkie gatunki grzybów zawierają witaminę PP, fosfor, wapń, potas i wiele innych pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety w czasie ciąży. Grzyby zawierają również aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Duże ilości żelaza, na które zapotrzebowanie w czasie ciąży jest zwiększone, znajdują się w smardzach, pieprzniku jadalnym oraz boczniaku. Źródłem fosforu i potasu są boczniaki, pieczarki i smardze. Pieczarki zawierają ponadto duże ilości selenu, który chroni komórki przed szkodliwym wpływem środowiska. Wzmacnia on również odporność, dzięki czemu chroni organizm przed chorobami i infekcjami szczególnie niebezpiecznymi w czasie ciąży.

Grzyby w ciąży – środki ostrożności

  • jedz tylko te pochodzące z zaufanego źródła, co daje ci pewność, że nie ma wśród nich grzybów trujących,
  • sprawdzaj czy są świeże,
  • nie jedz zbyt dużych ilości, ponieważ są ciężkostrawne, zwłaszcza smażone.

Grzyby w ciąży - Jakie wybierać?

Przede wszystkim:

  • pieczarki,
  • borowiki,
  • podgrzybki,
  • kurki,
  • smardze,
  • boczniaki.

Grzyby są świetnym źródłem witamin i minerałów. Warto urozmaicać nimi swój jadłospis w czasie ciąży, gdyż każda dawka witamin jest w tym czasie bardzo ważna. Nie należy tylko przesadzać z ich ilością oraz unikać jedzenia grzybów smażonych, zwłaszcza na noc, gdyż mogą powodować problemy trawienne. Można je za to przyrządzać na wiele innych sposobów, np. marynowane, gotowane czy pieczone. W czasie ciąży wskazana jest urozmaicona dieta, która dostarcza do organizmu ciężarnej niezbędnych składników odżywczych i mineralnych. Aby uniknąć ich niedoborów dobrze jest dodać do niej również grzyby.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co jeść, a czego nie jeść w ciąży?>>

Jak nie przytyć w ciąży za dużo? - PORADY DIETETYKA>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Ja nie jem grzybów. No, chyba, że w occie;)
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Nie jadałam.. są ciężkostrawne..