Organizm kobiety ciężarnej jest całkowicie przestrojony pod względem funkcji fizjologicznych w taki sposób, by dziecko mogło się dobrze rozwijać. Niemniej każda ciężarna odczuwa różne dolegliwości wynikające z tych zmian. Odpowiednie modyfikacje w żywieniu mogą pomóc w łagodzeniu mdłości, zgagi, zaparć itp. Czasami dieta jest tak skuteczna, że dolegliwości mogą całkowicie zniknąć. Warto spróbować? Podpowiadamy jak się odżywiać przy najczęstszych ciążowych dolegliwościach!
CZYTAJ WIĘCEJ: Co jeść, a czego nie jeść w ciąży? >>
NUDNOŚCI:
Zdecydowanie unikaj potraw, których zapach przyprawia Cię o mdłości. Ważne jest żebyś spożywała posiłki w małych porcjach, ale za to częściej podjadała. Produkty węglowodanowe takie jak: sucharki, płatki śniadaniowe, sałatki owocowe i warzywne, spożywane w różnych porach dniach zdecydowanie powinny pomóc. Unikaj z kolei produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru. Przy nudnościach ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu oraz przebywanie na świeżym powietrzu. Częste spacery będą idealnym rozwiązaniem!
ZGAGA:
W tym przypadku wielu produktów należy unikać. Zatem wykreśl ze swojego jadłospisu: czekoladę, tłuste potrawy, kawę, miętę (szczególnie wieczorem), pokarmy kwaśne i ostre np. pomidory, owoce i soki cytrusowe, ocet, ostrą paprykę. Chwilową ulgę może przynieść mleko i produkty mleczne. Ważne jest żeby jeść powoli i dużo pić między posiłkami. Zadbaj szczególnie o to by nie jeść zbyt obfitych kolacji.
ZAPARCIA:
W przypadku zaparć należy jeść dużo produktów bogatych w błonnik: pieczywo razowe, grube kasze, muesli, płatki owsiane, otręby, owoce i warzywa. Pomocne mogą być także jogurty i kefiry. Bardzo ważne jest regularne picie wody (minimum 3 litry dziennie). Unikać należy tłustych, smażonych, pieczonych i grillowanych potraw oraz oczywiście słodyczy i napojów gazowanych. W niektórych przypadkach pomóc może wykreślenie z jadłospisu: fasoli, grochu, szparagów, grzybów, orzechów, ryżu, kapusty, cebuli i kalafiora. Jeśli nie ma ku temu przeciwskazań warto postawić na aktywność ruchową. Ulgę mogą przynieść takie produkty jak: rodzynki, suszone morele i śliwki, siemię lniane oraz sok z kiszonej kapusty. Zalecana jest także woda z miodem pita rano na czczo.
UWAGA! W ciąży nie można stosować ziołowych herbat przeczyszczających i ziół w tabletkach, ponieważ mogą wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród.
INFEKCJE DRÓG MOCZOWYCH:
Postaw na picie wody, która pomoże wypłukać bakterie z dróg moczowych. Mocz zakwasza witamina C, dlatego warto spożywać bogate w nią produkty. Bardzo pomocny może okazać się sok z żurawiny, ponieważ to właśnie ona hamuje przyczepianie się bakterii do nabłonka dróg moczowych.
SKURCZE ŁYDEK:
Kiedy pojawiają się skurcze nóg warto sięgać po produkty bogate w magnez: nasiona roślin strączkowych, kaszę gryczaną, pełnoziarniste pieczywo, zielone warzywa i orzechy. Pomocne mogą także być produkty bogate w wapń, np. chude mleko czy przetwory mleczne. Znów ważne będą warzywa i owoce bogate w witaminę C i flawonoidy, a także potas. Przy dużych brakach tych składników lekarz może zalecić suplementację wapnia i magnezu.
NADCIŚNIENIE:
Do obniżenia ciśnienia przyczynia się potas, dlatego warto jeść zawierające go warzywa i owoce. Istotne w tym przypadku są także wapń i magnez. Sięgaj po ryby morskie i odpowiednio nawadniaj organizm. Nadciśnienie powinno być pod stałą kontrolą, dlatego konsultuj jego zmiany ze swoim lekarzem prowadzącym.
Czasami odczuwa się kilka dolegliwości jednocześnie i w takich sytuacjach najlepiej wybierać produkty, które ze sobą nie kolidują. Z pewnością dzięki dobrej diecie odczujesz ulgę. Należałoby jeszcze wspomnieć o tzw. cukrzycy ciężarnych, ale w tym przypadku oczywiście konieczna jest opieka diabetologa. Wszystkie powyższe wskazówki dostosuj do swojej sytuacji i pamiętaj, że zawsze możesz skonsultować je ze swoim lekarzem prowadzącym.