Opublikowany przez: monika.g 2016-04-06 17:17:17
Autor zdjęcia/źródło: pixabay.com @ Jakie witaminy w ciąży?
W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kobiety na witaminy i minerały. Najlepiej, gdy twoja dieta będzie zawierała takie składniki, które są najbogatsze w odpowiednie witaminy. Czasem jednak zdarza się, że w diecie może brakować niektórych elementów, bardzo ważnych dla prawidłowego rozwoju maluszka. W takich przypadkach należy sięgnąć po uzupełniające suplementy diety. Jednak nie powinnaś na własną rękę sięgać po preparaty witaminowe. Zarówno nadmiar, jak i niedobór mogą ci zaszkodzić, dlatego najlepiej idź po poradę do lekarza. Wtedy będziesz wiedziała, których witamin i minerałów potrzebujesz oraz w jakich ilościach. Pamiętaj również, że tabletki nie pokrywają 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminy w ciąży, są one tylko uzupełnieniem diety, która powinna zawierać ich jak najwięcej. Aby wiedzieć jakie witaminy w ciąży powinnaś brać, w jakich produktach się znajdują oraz o które zapytać lekarza mamy dla ciebie krótką ściągawkę.
Kwas foliowy to witamina B9. Możesz ją znaleźć głównie w zielonych warzywach takich jak: kapusta, sałata, brukselka, brokuły, szpinak, awokado oraz szparagi, a także w pomidorach, warzywach strączkowych, owocach (banany, owoce egzotyczne), pestkach słonecznika i orzechach. Ze względu na to, że jest ona w tych warzywach bardzo nietrwała i znika przy obróbce, zwłaszcza termicznej, powinno się ją przyjmować w postaci suplementu diety. Już przed planowaniem ciąży, najlepiej ok. 3-4 miesiące przed, przyjmować kwas foliowy w tabletkach. Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko wystąpienia u dziecka wad układu nerwowego i rdzenia kręgowego, a nawet wad serca i rozszczepu podniebienia. Kwas foliowy jest bardzo ważny na początku ciąży. Kobieta ciężarna powinna go przyjmować do 10 tygodnia ciąży.
ZOBACZ WIĘCEJ: Kwas foliowy przed ciążą – SPRAWDZONE DAWKOWANIE>>
Żelazo bierze udział w produkcji hemoglobiny, składnika krwi zawartego dokładnie w erytrocytach, które transportują tlen do wszystkich tkanek organizmu. Tak jak kwas foliowy przyczynia się ono do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i mózgu dziecka. Jest również korzystne dla organizmu mamy, bo wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega niedokrwistości oraz krwotokom. Niedobór żelaza może powodować anemię, której konsekwencją jest niska masa urodzeniowa dziecka, a nawet poronienie lub przedwczesny poród. Najlepszym źródłem żelaza jest chude mięso, wątróbka, szpinak, biała fasola, buraczki oraz kasza gryczana. Aby żelazo dobrze się wchłaniało niezbędna jest witamina C, która zwiększa przyswajanie żelaza z pożywienia. Jest ona zawarta głównie w owocach (zwłaszcza cytrusach, truskawkach, czarnej porzeczce, aronii) oraz warzywach (papryka, pomidory, natka pietruszki, kiszona kapusta).
Naturalnie występuje w tłuszczu ryb morskich(dorsz, halibut, łosoś, pstrąg, tuńczyk, makrela), algach i owocach morza. Od 20. tygodnia ciąży zalecane jest przyjmowanie preparatów zawierających kwasy Omega-3 DHA przeznaczone specjalnie dla kobiet w ciąży. Kwas DHA jest głównym budulcem mózgu dziecka, to dzięki niemu mózg i cały układ nerwowy maluszka rozwijają się prawidłowo, w przyszłości zaś ma wysoki iloraz inteligencji. Prawidłowo wpływa także na rozwój wzroku dziecka. Dzięki niemu również mama odczuwa pozytywny wpływ tego składnika na swoje samopoczucie, nie grozi jej depresja poporodowa, zmniejsza się również ryzyko porodu przedwczesnego.
Witamina E jest silnym antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki. Wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu chroni przed zawałem serca, wzmacnia również odporność organizmu. Witamina ta w czasie ciąży zmniejsza ryzyko poronienia, wpływa także na rozwój wzroku dziecka. Wraz z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniu układu nerwowego i wadom wrodzonym płodu. Jej niedobór może być przyczyną zatrucia ciążowego, jednak nadmiar również może szkodzić, dlatego ważne jest dobranie odpowiedniej dawki. Naturalnie można ją znaleźć migdałach, margarynie, jajkach, mące pełnoziarnistej, mleku, olejach (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym) brukselce oraz innych zielonych warzywach.
Witamina D3 wpływa na prawidłowe wchłanianie wapnia, dzięki czemu nasze kości są mocne i zdrowe. Zapobiega ona krzywicy, chroni również przed rakiem, cukrzycą, astmą, a nawet chorobami serca. Witamina D3 produkowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a dokładnie promieniowania UVB. W organizmie człowieka jest jej za mało, dlatego zwłaszcza w czasie ciąży musi być uzupełniana na pomocą suplementów. Nie unikaj jednak słońca, bo to dzięki niemu witamina ta zyskuje postać aktywną i wchłania się w organizmie. Nie chodzi o to, żebyś się opalała, bo to nie jest wskazane w czasie ciąży, a dodatkowo od opalania pod wpływem hormonów mogą powstawać przebarwienia na skórze. Wystarczy kilka razy w tygodniu przebywać na słońcu ok. 10-15 minut, aby dostarczyć organizmowi dużej dawki witaminy D3.
W czasie ciąży musisz szczególnie o siebie dbać, bo wszystko co spożywasz ma wpływ na twoje dziecko. Dieta w ciąży powinna być bogata we wszystkie odżywcze składniki niezbędne dla mamy oraz prawidłowego rozwoju maleństwa. Powinnaś jeść częściej, ale mniej i urozmaicone posiłki. Codziennie spożywaj pokarmy ze wszystkich grup produktów żywnościowych czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób, chude mięso, jaja i nasiona roślin strączkowych), warzywa oraz owoce.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Dieta w ciąży – jadłospis dzienny>>
Dzienna dawka omega-3. Idziemy na ryby!>>
Kwas foliowy w trakcie ciąży – dlaczego jest ważny?>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
31.1.*.* 2017.02.13 15:25
Też ją brałam, a do tego korzystałam z fajnych przepisów które na stronie proponują pregna.com.pl/przepisy-kulinarne Prosto i smacznie.
95.40.*.* 2017.01.30 12:34
Jeśli miałybyśmy szukac witamin we wszystkich produktach to chyba byśmy się zamęczyły na śmierć. :( Czy jest coś złego w suplementach diety? Przecież one są tak skonstruowane aby zapewnić nam odpowiednią dawkę składnikow odżywczych. Ani za małą, ani za dużą. Ja w tracie ciąży brałam PregnaPlus, które zawiera kwasy omega-3 dha, kwas foliowy, jod, żelazo i witaminę D i czułam się świetnie, moje maleństwo też. :)
Sandra1987 2016.08.09 10:08
warzywa i owoce wiadomo, ale wielu rzeczy nie da się w odpowiedniej ilości dostarczyć w diecie. Mi koleżanki polecały pregna plus dlatego. nie byłam po tym już tak zmęczona ani przygnębiona jak wcześniej. do tego witaminki swoją drogą ;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.