Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka, menu dziecka możesz wzbogacić dodając do posiłków świeże owoce i warzywa, a w okresie zimowym wykorzystać do tego celu mrożonki.
Lekki domowy pasztet
Składniki:
- mały udziec indyczy
- 30 dag piersi indyka
- pierś kurczaka
- duża cebula
- olej rzepakowy
- łyżka tartej bułki bezglutenowej
- sól
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Udziec i pierś upiecz w rękawie.
- Pierś usmaż na oleju.
- Cebulę obierz, posiekaj i usmaż na oleju.
- Zmiksuj mięso i cebulę.
- Dodaj 1/2 szklanki wody, bułkę tartą i posól do smaku.
- Masę przełóż do foremek do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia
- Piecz w temp. 180 st. C. około godziny
Pierogi z soczewicą
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka mąki pszennej
- sól
- woda
Na farsz:
- szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cebulę posiekaj i zeszklij.
- Składniki farszu przepuść przez maszynkę.
- Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
- Wykrawaj z ciasta kółka, nakładaj farsz i zlepiaj.
- Gotuj we wrzątku.
- Podawaj pierogi nie polane tłuszczem.