Menu dla alergika – smacznie i zdrowo - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Menu dla alergika – smacznie i zdrowo

Menu dla alergika – smacznie i zdrowo

Autor zdjęcia/źródło: Alergia pokarmowa @ pixabay.com

Alergia pokarmowa u dziecka wcale nie musi oznaczać, że ma jeść niesmacznie i monotonne. Szykowanie jedzenia dla mającego uczulenie pokarmowe malucha wymaga od ciebie więcej uwagi, ale jednak większość dzieci dość szybko z tego wyrasta, a ich posiłki podczas specjalnej diety mogą być pyszne i urozmaicone.

Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka, menu dziecka możesz wzbogacić dodając do posiłków świeże owoce i warzywa, a w okresie zimowym wykorzystać do tego celu mrożonki.

 Lekki domowy pasztet

Składniki:

  • mały udziec indyczy
  • 30 dag piersi indyka
  • pierś kurczaka
  • duża cebula
  • olej rzepakowy
  • łyżka tartej bułki bezglutenowej
  • sól


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Udziec i pierś upiecz w rękawie.
  2. Pierś usmaż na oleju.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i usmaż na oleju.
  4. Zmiksuj mięso i cebulę.
  5. Dodaj 1/2 szklanki wody, bułkę tartą i posól do smaku.
  6. Masę przełóż do foremek do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia
  7. Piecz w temp. 180 st. C. około godziny


Pierogi z soczewicą

Składniki:
Na ciasto:

  • szklanka mąki żytniej razowej
  • szklanka mąki pszennej
  • sól
  • woda

Na farsz:

  • szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
  • średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij.
  2. Składniki farszu przepuść przez maszynkę.
  3. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
  4. Wykrawaj z ciasta kółka, nakładaj farsz i zlepiaj.
  5. Gotuj we wrzątku.
  6. Podawaj pierogi nie polane tłuszczem.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Ja zamiast soczewicy używam ciecierzycy, wydaje mi się że jest smaczniejsza