Pascha nie jest u nas zbyt rozpowszechnioną potrawą świąteczną. Przez wiele osób jest nawet nieznana, ale ci, którzy jej próbowali doceniają ten niezwykły smak. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Ten symboliczny wymiar odnosi się również do świąt wielkanocnych, które są pamiątką Zmartwychwstania, czyli odrodzenia do nowego życia.
Pascha wielkanocna nie musi być tylko daniem świątecznym, przyrządzanym raz do roku. Zapewniam, że gdy jej spróbujecie na pewno będziecie chcieli ją przyrządzać nie tylko w święta. Może ona być po prostu dobrym deserem lub alternatywą dla sernika na zimno. Wypróbujcie oba przepisy i powiedzcie, który smakuje wam bardziej.
Pascha wielkanocna - przepis TRADYCYJNY
Składniki:
- 2 litry mleka
- 1 laska wanilii
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić.
- Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
- Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
- Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do miski wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany kremówki.
- Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki.
- Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Pascha wielkanocna - przepis NIETYPOWY>>