Pascha wielkanocna - przepis tradycyjny vs. nietypowy - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pascha wielkanocna - przepis tradycyjny vs. nietypowy

Pascha to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Podawane jest tam raz w roku, właśnie na święta wielkanocne. Jednak pojawia się także na polskich stołach i to nie tylko od święta. Mamy dla Was dwa rodzaje tego słodkiego deseru: pascha wielkanocna - przepis tradycyjny vs. nietypowy. Który wybierzecie na święta, a który będzie gościł na waszym stole częściej?

Pascha wielkanocna - przepis NIETYPOWY

Pascha chałwowa z białą czekoladą i serkiem mascarpone

Składniki:

spód chałwowo - sezamowy:

  • 100 g chałwy  
  • 3 opakowania sezamek (łącznie ok. 80 g)
  • 100 g herbatników
  • 5 łyżek sezamu
  • 2-3 łyżki mleka
  • szczypta soli


pascha:

  • 2 l mleka o zawartości tłuszczu 3,2 %
  • 6 jajek
  • 0,6 l śmietany 22%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej w cukrze
  • 100 g płatków migdałowych


polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietany kremowej 30%

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mleko zagotować. Jajka zmiksować ze śmietaną i zalać gorącym mlekiem. Chwilę gotować na małym ogniu, aż masa się zwarzy. Durszlak lub sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą, wylać na nią masę i odstawić do odsączenia.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć na nim obręcz.
  3. Przygotować spód do paschy: sezamki pokruszyć i razem z herbatnikami rozdrobnić blenderem, połączyć w rondelku z pokruszoną chałwą, mlekiem, solą i sezamem. Podgrzać do połączenia się składników, wyłożyć na spód tortownicy i uklepać łyżką.
  4. Wystudzoną masę połączyć z mascarpone i cukrem. Ucierać chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód.
  5. Przygotować polewę: śmietanę zagotować i zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wylać na wierzch paschy. 
  6. Przed podaniem paschę dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
  7. Podawać ze świeżymi truskawkami lub malinami.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przepisy wielkanocne – wykwintne sałatki na Wielkanoc>>

Mazurek kajmakowy z orzechami – jeszcze takiego nie jedliście!>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika JD1975
    JD1975Ikona zgłaszania komentarza
    Wygląda przepysznie. Przepis tradycyjny znam bo moja babcia często to robiła. Jak patrze na tą wersje nietypową to jestem ciekawy jak spakuje, bo wygląda pysznie!
  • Awatar użytkownika JD1975
    JD1975Ikona zgłaszania komentarza
    Wygląda przepysznie. Przepis tradycyjny znam bo moja babcia często to robiła. Jak patrze na tą wersje nietypową to jestem ciekawy jak spakuje, bo wygląda pysznie!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmmmm wygląda bardzo apetycznie...