Pascha wielkanocna - przepis NIETYPOWY
Pascha chałwowa z białą czekoladą i serkiem mascarpone
Składniki:
spód chałwowo - sezamowy:
- 100 g chałwy
- 3 opakowania sezamek (łącznie ok. 80 g)
- 100 g herbatników
- 5 łyżek sezamu
- 2-3 łyżki mleka
- szczypta soli
pascha:
- 2 l mleka o zawartości tłuszczu 3,2 %
- 6 jajek
- 0,6 l śmietany 22%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej w cukrze
- 100 g płatków migdałowych
polewa:
- 100 g białej czekolady
- 30 ml śmietany kremowej 30%
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mleko zagotować. Jajka zmiksować ze śmietaną i zalać gorącym mlekiem. Chwilę gotować na małym ogniu, aż masa się zwarzy. Durszlak lub sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą, wylać na nią masę i odstawić do odsączenia.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć na nim obręcz.
- Przygotować spód do paschy: sezamki pokruszyć i razem z herbatnikami rozdrobnić blenderem, połączyć w rondelku z pokruszoną chałwą, mlekiem, solą i sezamem. Podgrzać do połączenia się składników, wyłożyć na spód tortownicy i uklepać łyżką.
- Wystudzoną masę połączyć z mascarpone i cukrem. Ucierać chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód.
- Przygotować polewę: śmietanę zagotować i zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wylać na wierzch paschy.
- Przed podaniem paschę dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
- Podawać ze świeżymi truskawkami lub malinami.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Przepisy wielkanocne – wykwintne sałatki na Wielkanoc>>
Mazurek kajmakowy z orzechami – jeszcze takiego nie jedliście!>>