Ryby i chude mięso
Ryby, szczególnie te o dużej zawartości tłuszczu i spożywane regularnie, zapobiegają chorobom serca i naczyń krwionośnych (miażdżycy). Najzdrowsze są ryby pieczone w folii, w piekarniku lub na grillu, gdyż smażone tracą składniki odżywcze.
Dzieciom warto podawać chude mięso lub produkty mięsne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Z pieczonego drobiu zawsze zdejmujemy skórę.
Sprawdź: Jak odchudzić dziecko?
Przyprawy
Nie ma przeciwwskazań do przyprawiania potraw, ale zdecydowanie należy ograniczać spożycie soli kuchennej przez dzieci. Jeżeli już chcemy coś posolić, to warto w tym celu wybrać sól jodowaną, kamienną lub morską.
Słodycze
Słodycze należy ograniczyć do minimum. Pamiętajmy również, żeby wybierać soki i napoje bez dodatku cukru – tutaj należy zawsze czytać etykiety na produktach, bo niektóre z nich zawierają dużą dawkę, różnego rodzaju cukrów. Słodycze, choć kuszące i smaczne, są źródłem pustych kalorii, które przekształcają się w tkankę tłuszczową. Zamiast podawać dzieciom słodką przekąskę, zaproponujmy mu równie słodki owoc. A jeżeli nie przyzwyczaimy podopiecznych do czekoladek i cukierków, w przyszłości również chętniej będą sięgały po bardziej wartościowe produkty, jak owoce i warzywa.
Zobacz: Czy pizza może być zdrowa dla dzieci?