Autor zdjęcia/źródło: Przepis na nalewkę @ pixabay
Dobrą nalewką można zdziałać cuda. Łagodzi rodzinne spory, pomaga w chorobach, sprawia, że na rodzinnych przyjęciach wszyscy bawią się świetnie – taka jest właśnie dobra, domowa nalewka. W moim domu jej przygotowanie to wieloletnia tradycja, a pierwszy alkohol jaki pozwala się spożyć pełnoletniemu młodzianowi w rodzinnym gronie to właśnie dziadkowa wiśniówka. Czy w Twoim domu też panuje taka tradycja, a może dopiero w nim zagości?
Wiele osób myśli, że przygotowanie nalewki jest bardzo trudne i wymagany jest w tym celu specjalistyczny sprzęt. Tymczasem liczy się przepis. Na nalewkę nie ma też lepszego sprzętu nad cierpliwe i wprawne dłonie, które potrafią wycisnąć soki z owoców,
Przepis na nalewkę - anyżówka
Anyż pochodzi z Południowo-wschodniej Azji. Zmielone owoce używa się zazwyczaj jako przyprawy do ciast i kompotów. Moją one również zastosowanie w medycynie korzystnie, wpływając na proces trawienia..
Składniki:
- ¼ szklanki anyżu
- ½ laski cynamonu
- 5 goździków
- Skórka z cytryny
- ½ laski wanilii
- 500 ml wódki
- 500 ml spirytusu
- 125 g cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalać w słoju alkoholem i odstawić naczynie na miesiąc do piwnicy, po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka nadaje się do bespośredniego spożycia, jednakże z wiekiem zyskuje głęboki smak i aromat.