Klasyczna tarta cytrynowa
Składniki:
- 225 g mąki,
- 80 g cukru,
- sól,
- 10 cytryn,
- 4 jajka,
- 500 g cukru,
- 100 g skrobi,
- 2 żółtka,
- tłuszcz i mąka do formy,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Mąkę, 80 g masła pokrojonego w kostkę, szczyptę soli i 6 łyżek zimnej wody wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną formę, docisnąć brzegi, nakłuć kilka razy widelcem. Piec w 175 stopniach ok. 20 minut, Zdjąć papier i groch i piec jeszcze 5 minut.Z jednej cytryny zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Z wszystkich cytryn wycisnąć sok. Jajka rozdzielić. Sok z cytryny dopełnić wodą tak, aby było 700 ml płynu. Dodać startą skórkę, 300 g cukru, 2 łyżki masła i zagotować. Skrobię rozmieszać z 100 ml zimnej wody i również dodać, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. 6 żółtek zmieszać najpierw z niewielką ilością, a następnie z resztą masy, nałożyć na tartę i wstawić na godzinę do lodówki. Białka ubić , dodając 200 g cukru. Pianę nałożyć na tartę i wstawić do rozgrzanego do temp. 175 t. C piekarnika na 6-8 minut.