Przepisy wielkanocne wegetariańskie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepisy wielkanocne wegetariańskie

Jeśli jesteś wegetarianinem, z pewnością wiesz ile trudu trzeba włożyć w poszukiwanie alternatywnych rozwiązań w sferze kulinarnej. Zbliża się Wielkanoc - jak pogodzić mięsne posiłki będące zwieńczeniem Wielkiego Postu i naszą dietę? Nic prostszego! Mamy dla Was przepisy wielkanocne wegetariańskie - są łatwe w wykonaniu i stanowią świetną alterantywę dla tradycyjnych dań.

Przepisy wielkanocne wegetariańskie

Autor zdjęcia/źródło: Dania wielkanocne wegetariańskie @

Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością wyszukaliśmy dla Was najlepsze przepisy wielkanocne wegetariańskie. Wielkanocny pasztet? Niekoniecznie z mięsa! :) Wystarczą warzywa i odpowiedni dobór przypraw. Wspaniały smak gwarantowany. Żurek wystarczy przygotować na bazie wywaru warzywnego, do tego bezmięsne sałatki i zdrowy majonez z białej fasoli. Szczerze zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów nie tylko wegetarian. Przepisy wielkanocne wegetariańskie nie muszą być nudne!


Przepisy wielkanocne wegetariańskie

Pasztet warzywny

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy, 
  • 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por, tylko biała część,
  • 2 laski selera naciowego,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 duże kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • spora szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i czarny pieprz,

Sposób przygotoania KROK PO KROKU: 

  • Pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej, 
  • Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut (do miękkości), 
  • Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę, 
  • Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, 

Przepisy wielkanocne wegetariańskie - SMACZNEGO! :)

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Fajne przepisy! Koniecznie trzeba wypróbować!