Sałatki z cykorii – ZDROWE I NISKOKALORYCZNE - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Sałatki z cykorii – ZDROWE I NISKOKALORYCZNE

Cykoria to bardzo zdrowe warzywo, które ma przy tym mało kalorii. Jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Przyrządza się ją głównie na surowo, jest składnikiem sałatek i surówek, ale można ją również zapiekać lub podsmażać na maśle. Najlepsze i najzdrowsze są sałatki z cykorii. Podajemy kilka sprawdzonych przepisów.

Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki z cykorii to najpowszechniejszy sposób na jej przyrządzenie, ale nie jedyny. Jej liście mogą być elementem ozdobnym i służyć do podawania w nich innych sałatek czy przekąsek.

Swój lekko gorzki smak cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Poza tym wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego i nerek. Korzystnie wpływa również na wygląd naszej skóry, bo zawiera betakaroten, który poprawia koloryt skóry oraz witaminę A wykazującą działanie odmładzające.

SAŁATKI Z CYKORII - PRZEPISY

Sałatka gruszkowa z cykorią

Składniki:
4 gruszki
100 g orzechów włoskich
200 g ostrego sera żółtego
3 małe cykorie


Sos:
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki sosu z cytryny
1 łyżeczka cukru


WykonanieKROK PO KROKU:
• Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
• Ser żółty pokrój w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm.
• Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
• Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i włóż do zimnej wody, aby nie ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników jest gotowa, pokrój gruszki w kostkę 1 cm x 1 cm i od razu wymieszaj z sosem. Wtedy gruszki będą mieć jasny kolor.
• Odciśnij końcówki cykorii, porozdzielaj liście i wyłóż nimi salaterkę na obwodzie.
• Na środek wyłóż gotową sałatkę.

Owocowa sałatka z cykorią

Składniki:

2 spore pomarańcze
3 banany
kostka (200g) twarogu
3 cykorie
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
cukier trzcinowy

WykonanieKROK PO KROKU:

  • Pomarańcze obierz dokładnie z białych skórek. Pokrój na małe kawałki.
  • Banana pokrój w plasterki, tak samo cykorię.
  • Twaróg delikatnie rozdrabniaj widelcem.
  • Wszystko wymieszaj, wyłóż na półmisek.
  • Olej rzepakowy mieszaj z sokiem cytrynowym. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem polej sałatkę.

 

Czerwona sałatka z cykorii

Składniki dla 4 osób:

3 średnie czerwone cykorie
2 małe jabłka lub 1 większe
sok z 1/2 cytryny
50 g orzechów włoskich

Sos:

1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki octu jabłkowego (cydru jabłkowego)
200 ml płynnej śmietanki kremówki
sól i świeżo zmielony pieprz



Wykonanie KROK PO KROKU:

  • Cykorie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój głąby i brzydkie liście u nasady. Pokrój na kawałki.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, polej sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Orzechy drobno pokrój.
  • W miseczce mikserem chwilę ubij śmietankę z musztardą, octem, solą i pieprzem.
  • Do salaterki włóż cykorie, jabłka i orzechy, polej sosem i delikatnie mieszaj.



Można użyć też mniej słodkiej odmiany jabłek, jeśli chcemy, aby sałatka miała mniej słodkiego posmaku.