Składniki:
CIASTO:
- 400 g.mąki
- pół kostki drożdży (ok. 50g)
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szkl.mleka
- pół łyżeczki soli,odrobina bazylii
Na WIERZCH:
- chudziutka szynka konserwowa,lub inna wędlina
- ogórek kiszony
- pomidor
- cebula
- papryka czerwona
- ser żółty starty
- ketchup łagodny
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Nasze maluchy uwielbiają fast-foody. Fajną i pyszną altenatywą tych niezdrowych posiłków jest domowa pizza. Aby była jednak bardziej kusząca,proponuję przygotowanie jej w wersji mini pizzerinek o zabawnych buźkach.
- Aby przygotować ciasto, wsypujemy do miski mąkę, przyprawy, wlewamy olej, mleko i wkruszamy drożdże.
- Wszystko dokładnie zagniatamy (ok. 10 min), aby ciasto zrobiło sie elastyczne i lśniące.
- Odkładamy je na bok na pół godziny, najlepiej w ciepłe miejsce.
- Przykrywamy ścierką kuchenną, bo ciasta drożdżowe nie lubią przeciągów.
- W czasie kiedy ciasto wyrasta, kroimy w plasterki nasze składniki na wierzch pizzy.
- Radzę, by w zależności od wieku dziecka dobrać składniki. Można także dodać inne niż ja zaproponowałam.
- Po wyrośnięciu naszego ciasta, formujemy małe, okragłe pizzerinki i układamy na natłuszczonej blasze.
- Pozwólmy naszemu maluszkowi, by sam ułożył wzór na swojej pizzy.
- Gotowe mini-pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st C na pół godziny.
- Przed wyjęciem blaszki z piekarnika posypujemy je odrobiną sera i chwilkę odczekujemy, by się roztopił.
- Gotowe mini-pizze wedle życzenia dziecka polewamy ketchupem.