Składniki:
- 12 łyżek (180 ml) kaszy manny błyskawicznej
- ¼ szklanki wody + ok. 1 szklanka wody z zalania manny
- 1 l mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki masła
- cukier z naturalną wanilią lub cukier wanilinowy
- ok. 500g truskawek + cukier do smaku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Połowę truskawek miksujemy z cukrem (do smaku), a pozostałą część kroimy wzdłuż na ćwiartki.
- Na dno rondelka wlewamy ¼ szklanki wody. Gdy zacznie się gotować wlewamy mleko.
- W tym czasie kaszę manną zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż opadnie na dno naczynia. Zlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą, mieszamy, odstawiamy i zlewamy wodę do uzyskania objętości mieszaniny równej 400 ml.
- Do mleka dajemy 1 łyżeczkę soli i 3 łyżeczki cukru.
- Kaszę mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki i aby nie przywarła do dna.
- Gotujemy ok. 3 minuty. Zestawiamy z ognia, dajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się.
- Bezpośrednio po ugotowaniu rozlewamy do miseczek. Posypujemy do smaku cukrem z wanilią, dajemy kleksy zmiksowanych z cukrem truskawek. Dekorujemy ćwiartkami truskawek i listkami melisy.