Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
Autor zdjęcia/źródło: placek z truskawkami@flikr.com/Joel Bez
Zacznijmy od placków i tart. Czerwiec to idealna pora na truskawkowe szaleństwa. Truskawki możemy połączyć z kremem lub orzeźwiającą galaretką, a spód ciasta możemy zrobić na przykład serowy.
1. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je rękami do czasu aż będzie jednolite. Kulę  z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Rozwałkowujemy  ciasto na okrągły placek o grubości 3mm i wyklejamy nim formę do tarty.
3. Tartę pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
4. Na kruchy placek wylewamy masę zmiksowaną z serka, jogurtu, mąki, cukrów, jajek i aromatu. 
5. Wkładamy ciasto ponownie na 30 minut do piekarnika. 
6. Przygotowujemy  galaretkę  i po upieczeniu tarty połową zalewamy ciasto. 
7. Układamy truskawki i na wierzch wylewamy łyżką pozostałą część galaretki tak, aby polać każdą truskawkę galaretką. 
8. Gotową tartę wkładamy do lodówki
300 g mąki
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę zimne masło.
2. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i zagniatamy rękami i formujemy kulę. 
3. Ciasto przekładamy papierem do pieczenia, spłaszczamy i chowamy do lodówki na 30 min.
4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy wałkować przez papier do pieczenia. 
5. Przekładamy do formy na tartę i odcinamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
6. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki.
7. Wykładamy go na spód ciasta. 
8. Na wierzchu układamy truskawki. 
9. Tartę przechowujemy w lodówce.
                 
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!