Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....
Endywia - właściwości i przepisy Wiecie, co to jest endywia? Znacie ciekawe przepisy? Jeśli nie spotkaliście się wcześniej...
Kozieradka pospolita/lekarska, inaczej greckie siano lub boża trawka jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Jej właściwości lecznicze znane są już od czasów starożytnych. Pochodzi z Azji (rodzimym obszarem występowania kozieradki był Kaukaz, Uzbekistan...
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...
owoce i warzywa Paulitta (2013-07-13 18:12:31) koper Rabarbar.,owoce i warzywa Sonia (2014-03-20 10:17:01) Paulitta...