Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Jeśli niechęć do jedzenia zdarza się od czasu do czasu, nie ma powodów do obaw. Kilkudniowy brak apetytu, po którym wraca on do normy także nie jest niepokojący. Często okazuje się, że niechęć dziecka do jedzenia spowodowana jest źle dobraną dietą. Posiłki przygotowywane dla dziecka powinny być...
Mimo, że największy procent zachorowalności na atopowe zapalenie skóry przypada na okres dzieciństwa (90% choruje jeszcze przed 5 rokiem życia), to jednak coraz więcej przypadków odnotowuje się wśród osób dorosłych. Na atopowe...
Przede wszystkim zapytaj dziecko czy nie chce kupki lub siusiu. Gdy dziecko zachowuje się nerwowo i często przełyka ślinę, zastanów się co ostatnio jadło lub czy nie jest głodne. Gdy już wyeliminujesz najprostsze przyczyny, sprawdź czy dziecko nie ma gorączki i czy jego brzuszek jest napięty czy...
W układzie pokarmowym człowieka znajduje się wiele rodzajów bakterii. Większość z nich korzystnie wpływa na organizm poprzez wspomaganie układu trawiennego, są to tzw. dobre bakterie. Jednak...
Wykorzystał on znane już w czasach Hipokratesa prawo podobieństwa („podobne leczy podobne”), tzn., że substancja, która wywołuje u zdrowego człowieka pewne stany i objawy chorobowe, podana w małych lub bardzo małych dawkach będzie leczyć chorego mającego te właśnie stany...
Tajemnicze dwa hormony Trójjodotyronina i tyroksyna...
Skuteczny lek wywołuje jednak działania niepożądane. Jak zapobiegać niepożądanym objawom i jak wzmacniać osłabioną odporność maleństwa po zakończeniu antybiotykoterapii?
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Jak często karmić noworodka? To pytanie chyba spędza sen z powiek niejednej świeżo upieczonej mamie. Ja...
Zośka zrobiła wielkie oczy, kiedy zobaczyła morze pierwszy raz. Te chwile kiedy dziecko doświadcza czegoś nowego są po prostu bezcenne. Po co je psuć...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Przyczyny niedoboru witaminy D
Czy mieszkasz w Olsztynie, czy pod Olsztynem, czy dzielą Cię od Olsztyna dziesiątki kilometrów tego spotkania nie możesz ominąć! Tym razem w nowej odsłonie spotkania z cyklu: „Czas mamy” organizujemy dla Was niesamowite atrakcje. Familijne prezenty, dający doskonałe odprężenie...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
31 TYDZIEŃ CIĄŻY Rozwój dziecka w 31 tygodniu ciąży Na tym etapie ciąży większość dzieci zajęło już tzw. położenie główkowe, leżąc głową w...
20 TYDZIEŃ CIĄŻY Rozwój dziecka w 20 tygodniu ciąży Skóra dziecka pokryta jest mazią płodową, która ją zabezpiecza przed negatywnym wpływem wód płodowych. Maź płodowa jest to mieszanina...
Czym różnią się tzw. potówki od wysypki? Dlaczego noworodek wciąż cierpi na kolkę? Skąd ona się bierze? A pleśniawki? Tyle pytań i wątpliwości. Kochani! Przede wszystkim pamiętajcie,...