W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Prezentujemy zarówno proste i klasyczne przepisy, jak i nieco szalonych receptur. Naszym pomysłem na upalne dni są lody domowe. Przepis pierwszy uda się nawet dziecku. Kolejne...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
Dzięki nim jesteśmy w stanie zrobić w domu pyszny napój nie tylko dla siebie, lecz także dla naszych gości. Espresso – włoska klasyka w najlepszym wydaniu Podstawą wielu rodzajów kaw, w tym latte...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Nie wyobrażamy sobie świątecznych mazurków, babek i ciast bez lukrowej ozdoby. Lukier to nasz przyjaciel, nie może się nie udać. Radzimy, jak zrobić pyszny i doskonały lukier! Nawet jeśli zmienimy nieco zalecane proporcje produktów i tak będziemy mieć czym polać ciasto....
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Przeciw infekcji - syrop z cebuli Jednym z najbardziej znanych domowych syropów jest syrop z cebuli. Nadal jednak są osoby, które jeszcze się z nim nie spotkały, więc warto szerzyć wiedzę na temat jego właściwości. Syrop z cebuli jest ceniony za swoje walory przeciwbakteryjne...
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
Myślę, że ile osób, tyle pomysłów na lemoniadę. Napój ten ma oczywiście składniki wspólne, ale ich proporcje, dodatki oraz ilość użytego cukru zależy tylko i wyłącznie od autora. Zamiast cukru można także użyć miodu. Nie pozostaje nam nic innego, jak wejść w upalny klimai i poznać kilka pomysłów na...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Do świąt wielkanocnych zostało niewiele czasu, a ciasta upiec trzeba... Już dziś warto zastanowić się nad wyborem babki świątecznej. Wybrane przez nas przepisy na babki są łatwe i sprawdzone - polecamy debiutantkom w pieczeniu!...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Dobry przepis na pyszne pączki sprawdzi się w każdej okazji. Takie małe co nieco może uratować domową imprezę, a także umilić niedzielne, rodzinne lenistwo. Nie tylko dzieciakom oczy się...
Blok czekoladowy Odkopuję na pokuszenie wszystkim. Z bólem serca kupiłam mleko w proszku, jeny jakie drogie. I dziś robię blok czekoladowy!,Blok czekoladowy Właśnie się zasładzam maminym blokiem, który zapijam szklanką mleka.. Składniki:2 szkl. mleka w proszku,niepełna szklanka...