Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO

Nadszedł sezon na śliwki. Te bardzo smaczne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy najlepsze przepisy na to, co można zrobić ze śliwek.

Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą, stabilizują ciśnienie. Składają się głównie z wody, a oprócz niej zawierają cukry i kwasy organiczne oraz wapń, potas, magnez, fosfor, witaminy B, C i A. W ich składzie znajduje się również miedź, która (w odpowiednich dawkach) chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia oraz wpływa na koncentrację i pamięć, wzmacnia także odporność.

(Pixabay.com @ Co można zrobić ze śliwek?)

Najpopularniejszym rodzajem śliwek w Polsce są mirabelki i węgierki. Mirabelki są mniej trwałe i zwykle używa się ich do przyrządzania kompotów lub nalewek. Węgierki mają dużo szersze zastosowanie. Można z nich zrobić pyszne dżemy, konfitury i powidła, które będziemy jeść przez całą zimę jako dodatek do naleśników, kanapek czy gofrów. Będą również świetnym składnikiem wielu ciast, babeczek i ciasteczek. Jedzmy je także na surowo, bo są bardzo zdrowe. Gdy skończy się na nie sezon, warto sięgnąć po śliwki suszone, które bardzo dobrze wpływają na układ trawienny i odpornościowy organizmu.

Co można zrobić ze śliwek? - PRZEPISY


Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
  • 50 g mąki kokosowej/mielonych migdałów/mąki ryżowej/pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 50 g oleju kokosowego lub masła
  • 3 żółtka lub 1 jajko
  • 6-7 łyżek wiórków kokosowych

Owoce:

  • 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
  • ok. 50 g brązowego cukru
  • tarta laska wanilii lub wanilia w innej postaci
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki likieru amaretto lub pomarańczowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy

Przygotowanie KROK PO KROKU:

Owoce:

  • Śliwki umyj, osusz, pokrój na połówki, usuń pestki.
  • Owoce włóż na dużą patelnię, dodaj cukier, wanilię, cynamon, kardamon, skórkę z pomarańczy. Smaż mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż śliwki zmiękną, a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z likierem (lub jeśli nie używasz likieru w 1 łyżce dowolnego płynu) i dodaj do śliwek mieszając, zagotuj i odstaw z ognia.

Ciasto:

  • Przygotuj formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
  • Do miski wsyp wszystkie mąki, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki masło i dodatkowy tłuszcz. Rozgnieć palcami mąkę z masłem na drobną kruszonkę.
  • Dodaj żółtka lub jajko i połącz składniki w jednolitą masę. Podziel ją na 2 nierówne części. Do mniejszej części dodaj wiórki kokosowe i połącz. Ciasto możesz schłodzić w lodówce (ok. godzinę).
  • Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wylep spód większym kawałkiem ciasta.
  • Wyłóż uprażone śliwki z patelni, na wierzchu rozsyp mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut na miodowy kolor.

Placek śliwkowy

Składniki:

Ciasto:

  • 800 g śliwek (dowolnej odmiany), bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 4 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 50 g mąki
  • 1/2 litra tłustego mleka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 krople esencji migdałowej

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.


Ciasto:

  • Do miski włóż masło z cukrem pudrem, ucieraj mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 5 - 8 minut. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera do średnich i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej w 2-3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełóż do formy, na wierzchu rozłóż śliwki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut.

Krem:

  • Ubij żółtka z cukrem. Posyp przesianą mąką i delikatnie wymieszaj łyżką. W międzyczasie zagotuj mleko.
  • Mieszając masę jajeczną, połącz ją z powoli dolewanym gorącym mlekiem. Mieszaj aż krem będzie gładki. Przelej do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewaj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Doprowadź do lekkiego wrzenia, zdejmij garnek z ognia i przelej krem do salaterki. Dodaj mielone migdały, esencję migdałową i wymieszaj, aby utworzyła się skorupka.
  • Rozsmaruj krem migdałowy na wierzchu i po bokach ciasta.
  • Zamiast kremu ciasto można po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Co można zrobić ze śliwek? - więcej zaskakujących przepisów>>