Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO

Nadszedł sezon na śliwki. Te bardzo smaczne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy najlepsze przepisy na to, co można zrobić ze śliwek.

Dżem śliwkowy

Składniki:

1 l dżemu

  • 2 kg śliwek
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.
  2. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą – taką ilością aby pokryć dno około 1 cm warstwą.
  3. Dodajemy cukier i gotujemy mieszając około 1 godziny.
  4. Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję, przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
  5. Możemy go też zapasteryzować.


Domowy ketchup ze śliwką

ok 4- 5 słoiczków

Składniki:

- 2 kg pomidorów, najlepiej podłużnych

- 1/2 kg cebuli

- 2 czerwone papryki

- 2 papryczki chili bez pestek

- 6 ząbków czosnku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka soli

- 5 ziaren ziela angielskiego

- 5 ziaren jałowca

- 5 ziaren pieprzu

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 5 suszonych śliwek

- 1 liść laurowy

- 60 ml białego wina

- 2 łyżki octu z białego wina

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Piekarnik nastawić na funkcję grilla na maksymalną temperaturę, następnie ułożyć paprykę na blaszce do pieczenia, włożyć na najwyższą półkę piekarnika i grillować aż skórka będzie bardzo zrumieniona, a cała papryka miękka. Paprykę podczas grillowania należy przewraca na drugą stronę.
  2. Cebulę pokroić w piórka, pomidory na ćwiartki, odcinając szypułki a czosnek i cebulę posiekać bardzo drobno. 
  3. W garnku rozgrzać ok 2- 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać papryczki chili i czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem przez ok 20 minut aż pomidory się rozpadną. 
  4. Z ugrillowanej papryki odciąć gniazdo nasienne, resztę( razem ze skórką) pokroić na drobniejsze kawałki. Śliwki pokroić w paseczki i razem z papryką dodać do pomidorów. Całość gotować pod przykryciem ok 45 minut do godziny, następnie wszystko zblendować. Pulpę przetrzeć przez sitko, aby odcedzić wszelkie farfocle.
  5. Gładką masę postawić ponownie na ogniu, dodać wszystkie przyprawy i gotować bez przykrycia ok 2- 3 godziny aż masa zgęstnieje, po tym czasie wyjąć wszystkie ziarna i liść laurowy i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok 15- 20 minut od zagotowania wody.

Schab duszony ze śliwkami

Składniki:

– 150 g schabu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 20 dag śliwek

– 2 duże cebule
– szczypta soli

– majeranek

– kilka gałązek koperku

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Umyte śliwki pokroić lub pozostawić w połówkach, bez pestek.
  2. Schab pokroić na plastry. Umyć, osuszyć i lekko oprószyć solą wymieszaną z majerankiem. Zrumienić kawałki mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Podlać mięso wodą/winem, przykryć i dusić około 30-40 min.
  3. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć dodać na chwilkę śliwki.
  4. Śliwki z cebulką dodać do miękkiego już mięsa i jeszcze chwilę poddusić. Doprawić do smaku.

SMACZNEGO!

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Placek ze śliwkami – SPRAWDZONY PRZEPIS>>


A Wy w jaki sposób zwykle przyrządzacie śliwki? Lubicie jeść surowe czy wolicie przetwory albo ciasta? Robicie kechup ze śliwką?


POROZMAWIAJMY NA FORUM>>