
Obiad powinien dostarczać najwięcej kalorii spośród wszystkich zjadanych w ciągu dnia posiłków. Nie oznacza to jednak, że ma być ciężki i tłusty. Obiad zazwyczaj składa się z dwóch albo trzech dań, co daje możliwość zaopatrzenia organizmu w niezbędne składniki odżywcze i podania ich w atrakcyjnej formie dla dziecka. Wielu rodziców uważa, że mięso jest absolutnie konieczne w codziennym zestawie obiadowym.
Tymczasem równie odżywcze i smaczne mogą być dania z ryb, czy warzyw strączkowych. Nieodzownym dodatkiem do drugiego dania powinna być solidna porcja surówki. Im więcej w niej kolorów tym smaczniej i zdrowiej. Po obiedzie wiele dzieci czeka na nagrodę w postaci czegoś słodkiego. Na deser więc, zamiast słodyczy, możemy zaserwować suszone owoce, na przykład morele, banany lub jabłka. Są łatwo dostępne oraz smaczne i na pewno znacznie zdrowsze niż przetworzone i tuczące czekoladki.
Pyszna, delikatna kolacja
Podwieczorek i kolacja powinny stanowić uzupełnienie wcześniejszych posiłków. Dania przygotowywane późnym popołudniem powinny być lekką przekąską. Doskonałym pomysłem wieczorem są potrawy przygotowywane z różnych owoców na przykład pieczone jabłka czy banany.
Warto zachęcić dzieci, aby pomogły nam w przygotowaniu kolacji. Wspólne przyrządzanie posiłku to świetna zabawa i dobra okazja do spędzania czasu wspólnie z dzieckiem. Menu nie musi być wyszukane – gotowane warzywa, kolorowe kanapki, sałatka lub omlet to łatwe i szybkie do przyrządzenia dania.
Nauka to naprawdę ciężka praca. Dlatego menu naszych uczniów powinniśmy przyglądać się wyjątkowo uważnie. Niedobory składników odżywczych mogą bowiem być powodem wielu problemów zdrowotnych, a co za tym idzie – kłopotów w szkole. Dlatego pamiętajmy jak ważną rolę odgrywa odpowiednie odżywianie naszej pociechy.