Karp w nowych odsłonach - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Karp w nowych odsłonach

Karp w nowych odsłonach

Autor zdjęcia/źródło: Karp @ freepik molostock

Karp popularny niegdyś na naszych stołach, co najmniej od połowy ubiegłego wieku znalazł swoje zaszczytne miejsce na liście świątecznych tradycyjnych dań. Powszechnie gościł on w naszych domach zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy to w sklepach brakowało wszystkiego, a pojawienie się karpi na przedświątecznych straganach ściągało tłumy „smakoszy”

Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie lub faszerujemy. Jednak niezależnie od tego, jak go przyrządzimy powinniśmy wiedzieć, że jest to zdrowa ryba. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych - zawartość tłuszczu w karpiu to 5,6 g na 100 g, w tym 0,7% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest także źródłem witamin z grupy B jak B1, B6, B12 oraz PP.

Karp w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 5 filetów z karpia
  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 l śmietany 30%
  • olej
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Cebulę zblanszuj i dodaj do niej pieczarki pokrojone w grube plastry.
  2. Całość zalej  winem na patelni i czekaj aż odparuje. 
  3. Dodaj przyprawy i śmietanę. 
  4. Gdy sos zgęstnieje, dodaj obtoczonego w mące i usmażonego karpia.
  5. Duś około 2 minut.

Karp w szarym sosie

Składniki:

  • 5 filetów z karpia
  • 1/2 kg cebuli 
  • 20 g migdałów
  • 10 g rodzynek 
  • skórka otarta z cytryny
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml ciemnego piwa 
  • łyżka powideł śliwkowych
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie KROK PO KROKU

  1. Posiekaną cebulę podsmaż i dodaj wszystkie składniki, oprócz filetów z ryby.
  2. Całość powinna mieć konsystencję kisielu. 
  3. Po zagotowaniu sosu, włóż na 10 minut filety.