Karp w nowych odsłonach - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Karp w nowych odsłonach

Karp popularny niegdyś na naszych stołach, co najmniej od połowy ubiegłego wieku znalazł swoje zaszczytne miejsce na liście świątecznych tradycyjnych dań. Powszechnie gościł on w naszych domach zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy to w sklepach brakowało wszystkiego, a pojawienie się karpi na przedświątecznych straganach ściągało tłumy „smakoszy”

Karp w nowych odsłonach@flikr.com/Kasia Wyser - Pratte

Zupa z karpia

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 karp
  • 2 cebule
  • kilka listków laurowych
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Na zacierki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Obierz włoszczyznę.
  2. Cebulę obierz i opal na suchej patelni lub na gazie.
  3. Do garnka włóż włoszczyznę, ziele, listki, cebulę. Zalej 3 litrami wody i gotuj około 1 godziny.
  4. Karpia spraw i podziel  na dzwonka.
  5. Odcedź włoszczyznę, włóż karpia i gotuję około 35 minut od ponownego zagotowania. 
  6. Rybę wyjmij z wywaru.
  7. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wkłóż do zupy.
  8. Karpia obierz ze skóry i ości i przełóż na talerzyk.
  9. Do jajka dodaj taką ilość mąki, aby powstało dość twarde ciasto. Wyrabiaj je przez chwile.
  10. Włącz gaz ponownie, do gotującej się zupy z rozdrobnionymi warzywami zetrzyj ciasto na grubej tarce.
  11. Zamieszaj delikatnie i gotuj około 4 minut. 
  12. Dodaj mięso z karpia, poszatkowaną drobno pietruszkę, cukier i dopraw jeszcze w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Karp po żydowsku – wigilijny przepis>>

Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!>>