Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.
Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Ciepłe główne danie powinno być mało pracochłonne w podaniu i powinno dać się ponownie podgrzać. Pamiętaj, że udana zabawa to nie tylko doborowe towarzystwo ale także dobre jedzenie.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 6 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 3–4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
- 1 bagietka
- ok. 8-10 łyżek startego sera gruyere
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cebulę obierz i pokrój na dość grube pół talarki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Usmaż na tym cebulę na jasnozłoty kolor.
- Gdy cebula jest gotowa, dodaj paprykę i cukier, następnie oprósz ją mąką. Podsmaż chwilę i zalej winem. Duś, aż wino zredukuje się o połowę.
- Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj cebulę z patelni i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Zupę przelej do żaroodpornych miseczek. Na każdej z nich ułóż po dwie grube kromki bagietki i posyp serem gruyere.
- Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200°C, do momentu roztopienia się sera.
Polędwiczki w sosie śliwkowym
Składniki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
- 40 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- szczypta płatków chili
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka klarowanego masła
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Śliwki namocz w ciepłej wodzie około godziny.
- W rondlu rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła, wrzuć przepołowioną wzdłuż laskę wanilii, korę cynamonu i płatki chili. Po chwili dodaj śliwki, ocet oraz syrop klonowy. Cały czas delikatnie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
- Następnie wszystko zmiksuj blenderem na gładki sos.
- Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
- Odstaw na pół godziny.
- Usmaż je na złoto na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle.
- Polędwiczki przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiecz w piekarniku w 180 st. C przez 15 minut.
- Następnie polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry.
- Przełóż na półmisek i podawaj z sosem podanym w sosjerce.