Menu na sylwestrową noc - PO PROSTU WYSTRZAŁOWE - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Menu na sylwestrową noc - PO PROSTU WYSTRZAŁOWE

Sylwestrowa noc musi być szampańska, ale żeby taka była nie może niczego zabraknąć, a zwłaszcza jedzenia. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych postawcie na sylwestrowym stole rozmaite potrawy. Wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki, ale wszystko zależy od podniebień naszych gości. W menu na sylwestrową noc uwzględnij, czy zaproszeni goście są wegetarianami, czy jedzą mięso.

Menu na sylwestrową noc@flikr.com/Matt@PEK

Potrawa Beduinów

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • kurczak ok. 1,5 kg
  • włoszczyzna
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 świeże ogórki
  • 3 łyżki oleju
  • kilka listków świeżej mięty

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. W dużym rondlu rozgrzej olej i włóż mięso. Krótko je przesmaż i dodaj ryż.
  2. Wymieszaj z mięsem i poczekaj, aż ryż się zeszkli.
  3. Dodaj bulion, sól, pieprz, zamieszaj i przykryj.
  4. Gotuj na małym ogniu, aż ryż i mięso całkowicie wchłoną bulion.
  5. Ugotuj na włoszczyźnie  kurę.
  6. Z ugotowanego kurczaka zdejmij skórę, mięso podziel na drobne kawałki
  7. Ogórki obierz pokrój na plasterki, dopraw solą, posiekaną miętą i skrop oliwą.
  8. Ryżem napełnij ciasno  nieduże miseczki i wyłóż  go z nich na talerze (jak babki z piasku).
  9. Naokoło babek z ryżu ułóż kawałki z kurczaka, a naokoło niego sałatkę z ogórków.
  10. Płatki ryżowe przesmaż na maśle i pole nimi ryż.
  11. Muszle z serkiem i suszonymi pomidorami.

Conchiglioni z serkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 20 muszli conchiglioni
  • 1 opakowanie serka śmietankowego ( może być chrzanowy lub ziołowy)
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie 
  • 2 jajka na twardo 
  • sól, pieprz 
  • szczypiorek

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i wystudź.
  2. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj pokrojone dość drobno suszone pomidory, serek oraz posiekany szczypiorek (część odłóż do dekoracji).
  3. Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. 
  4. Muszle nadziewaj powstałą pastą i posyp po wierzchu pozostałym szczypiorkiem.

Roladki z naleśników z łososiem wędzonym

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 100 g fety (lub sera typu feta)
  • 1 puszysty serek kanapkowy chrzanowy (lub śmietankowy + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka)
  • 200 g łososia atlantyckiego wędzonego (cienkie plasterki)
  • zielenina: sałata, rukola, szczypiorek, koperek
  • cząstki cytryny

Wykonanie KROK PO KROKU

  1. Usmażyć 4 grubsze naleśniki.
  2. Widelcem rozgnieść i wymieszać ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmarować naleśniki. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać posiekanym koperkiem, następnie ułożyć rukolę, dodać posiekany szczypiorek i na koniec położyć 2 - 3 listki sałaty.
  3. Zawinąć w rulonik, pokroić ukośnie na ok. 3 cm kawałki, ułożyć na półmisku. Dodać cząstki cytryny do skropienia, udekorować koperkiem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Kolacja na sylwestra? Tylko SPRAWDZONE PRZEPISY!>>

Przewodnik po przekąskach>>