Wielkanoc to okres rodzinnych spotkań, odwiedzin znajomych i oczywiście czas wielkiego ucztowania! Świąteczny stół w tych dniach jest bardzo ważny nie tylko do spożywania przy nim podstawowych posiłków, ale przede wszystkim właśnie jako miejsce spotkań. Wykorzystajcie nasze przepisy wielkanocne na wykwintne sałatki, a wasz stół stanie się kolorowy i wyjątkowo świąteczny.
Sałatki dodadzą uroku, lekkości i wiosennej świeżości naszym ucztom Wielkanocnym. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc nie obowiązuje post, przyrządzić więc możemy różnorodne potrawy. Warto, aby na świątecznym stole znalazły się lekkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe sałatki, które poza tym, że wyśmienicie smakują, to również pięknie wyglądają.
Najważniejszym składnikiem świątecznych potraw są oczywiście jajka podawane na różne sposoby. Sałatki oczywiście też muszą przede wszystkim być z jajkami. Przepisy wielkanocne na sałatki urozmaicimy dodając do nich oprócz podstawowego składnika jakim jest jajko, wiele innych zwłaszcza wiosennych dodatków tj. rzeżucha, rzodkiewka czy ogórek.
(pixabay @ Przepisy wielkanocne – wykwintne sałatki na Wielkanoc)
Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem
Składniki, 2 porcje:
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 2-3 ogórki gruntowe
- drobne listki sałaty (może być roszponka lub małe liście zwykłej sałaty)
- bazylia
- czarne oliwki
- sok z cytryny
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj jajka: do garnka wlej ciepłą wodę, włóż jajka, przykryj i zagotuj. Gotuj przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się wody.
- Jajka pokrój na ćwiartki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotuj sos mieszając składniki w miseczce.
- Awokado obierz, przekrój na pół, pokrój na kawałki, skrop łyżeczką soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Ogórki umyj, obierz. Możesz nie obierać całkowicie. Pokrój na cienkie plasterki, oprósz solą i skrop łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszaj z połową sosu.
- Na półmiskach ułożyć sałatę wymieszaną z bazylią. Dodaj ogórki i awokado, ułóż jajka, skrop resztą sosu i posyp plasterkami czarnych oliwek.
Przepisy wielkanocne - sałatka z jajkiem, fetą i rzeżuchą>>