3. Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
- 10 połówek suszonych pomidorów,
- 130 g oliwek z zalewy bez pestek ,
- 1 żółtko,
- 20 g świeżych drożdży,
- 475 g mąki,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 275 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
Wykonanie KROK PO KROKU:
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodaj oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiaj energicznie ciasto, aż zrobi się jednolite i lśniące. Wyrobione włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie uderz pięścią w wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób dodając drobno pokrojone oliwki i pomidory. Uformuj z ciasta bochenek i włóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 50 minut. Skórka na upieczonym bochenku powinna mieć brązowy kolor.
Następny przepis TUTAJ>>