5. Jajka zapiekane z boczkiem i papryką
SKŁADNIKI:
- 200 g cienkich plastrów surowego boczku,
- 3 jajka,
- 50 g startego żółtego sera,
- 1/2 strąka czerwonej papryki,
- 1/4 białej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- przyprawy: sól, pieprz,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Paprykę zmiksuj z przecierem pomidorowym, cebulą, czosnkiem i pieprzem cayenne, zostawiając kilka małych kawałków w całości. Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem.
Foremki wysmaruj oliwą z oliwek i wyłóż plasterkami boczku.
Rozgrzej piekarnik do 200°. Na dno wyłożonych boczkiem foremek połóż po półtorej łyżeczki pasty paprykowej i wbij na to jajko, uważając by nie rozbić żółtka. Dołóż z boku kawałki surowej papryki i posyp wierzch startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut i gotowe.
Niestety ostatni już przepis - TUTAJ>>