Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzeganiao Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o rozszerzeniu wycofania produktów prowadzonego przez firmę Häagen-Dazs. Okazało się bowiem, że partie lodów tej firmy są zanieczyszczone tlenkiem etylenu. Partie...
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella w partii żółtego sera w plastrach. Nie zaleca się spożywania go. Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów...
Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno...
W poniedziałek rząd poinformował o powrocie do szkół uczniów klas 1-3. Powrót dzieci do szkół będzie możliwy już od 18 stycznia, jedynie w określonym reżimie sanitarnym – według wytycznych GIS i Ministerstwa Zdrowia. Wytyczne te w dużej mierze opierają się na zapisach znanych już np. z września 2020...
GIS wydał oficjalne ostrzeżenie publiczne w związku z wycofaniem jednej partii produktu „Mielonka tyrolska” Kraina Wędlin, ze względu na wykrycie w niej obecności bakterii Listeria monocytogenes W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii...
Już 22 lipca tego roku pojawił się pierwszy komunikat Głównej Inspekcji Sanitarnej dotyczący partii Rizi, Oleju z ryżu. Badania przeprowadzone przez władze austriackie wykazały bowiem, iż w partii tego oleju przekroczono najwyższy dopuszczalny poziom estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg). Główny...
W dniu wczorajszym pojawiły się nowe wytyczne odnośnie funkcjonowania szkół w roku szkolnym 2020/21. Przygotowane wspólnie z GIS, regulacje dają spore uprawnienia i dowolność dyrektorom placówek, którzy będą decydować na jakich zasadach uczniowie mogą spotykać się na zajęciach w szkole lub online....
Przede wszystkim, dzieci mają z natury trudności z dostosowaniem się do rygorów i ściśle określonych zasad. Mycie rąk dla dzieci często jest czynnością niezbyt przyjemną, kojarzącą się z niepotrzebnym przerywaniem zabawy lub odrywaniem się od grupy kolegów. Higiena osobista dzieci w szkole podstawowej...
Od 10 października, w związku ze stanem epidemicznym, w całej Polsce obowiązuje strefa żółta. Wiąże się to z obowiązkiem noszenia maseczki we wszystkich miejscach publicznych. Niewielu z nas wie, że w związku z tym obowiązuje zakaz palenia,...
W audycji „Sygnały Dnia” w Programie 1. Polskiego Radia minister edukacji narodowej Dariusz Piontkowski mówił o ustaleniach, na podstawie których nauczyciele i uczniowie mają funkcjonować w nowym roku szkolnym 2020/21. Wytyczne dotyczące funkcjonowania szkół w tym sezonie zostały uzgodnione we współpracy...
Na konferencji w dniu 29 kwietnia minister zdrowia Łukasz Szumowski, odniósł się do ważnej dla ciężarnych kwestii – porodów rodzinnych, które ze względu na pandemię ograniczono zawieszono. Konsultant krajowy do spraw ginekologii i położnictwa prof. dr hab n. med. Krzysztof Czajkowski oraz Prezes...
Na stronie GIS pojawiły się nowe wytyczne dotyczące funkcjonowania żłobków i przedszkoli. Sobotnia konferencja rządu przyniosła zmiany w funkcjonowaniu szkół – przedłużono bowiem nauczania zdalne do 23 grudnia. Jeśli chodzi o funkcjonowanie żłobków i przedszkoli, premier Morawieci wypowiedział się,...
Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego pojawiły się nowe wytyczne przeciwepidemiczne z 25 sierpnia 2020 r. dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, w oparciu o które w najbliższych...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Witamina D jest niezbędna naszym organizmom ze względu na mocne kości, zęby, a także odporność. A ponieważ organizm nie potrafi wytwarzać jej sam, warto ją dostarczać wraz z pożywieniem i odpowiednią suplementacją. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące jednej partii witaminy D, dlatego dobrze sprawdzić...
Bakteriami Salomonelli, mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak...
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował nowe wytyczne przeciwepidemiczne dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3-ech. Jest to druga aktualizacja...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Ferrero Polska Commercial poinformowała...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, ponieważ wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii kefiru. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej kefiru. GIS ostrzega również, że spożycie produktu...
Wprawdzie brokuły nie są ulubionym daniem maluchów, ale wiele mam dbających o zdrowe odżywianie swoich dzieci, stara się przemycić to warzywo pod różnymi postaciami. Dlatego warto zwrócić uwagę na nowy komunikat GIS dotyczący właśnie mrożonych brokułów, w których kontrola Państwowej Inspekcji...