Objawy ciąży pojawiają się dopiero po kilku tygodniach od zapłodnienia. Pierwszym z nich jest brak miesiączki, a kolejne następują dopiero po tym czasie. Jeśli jednak chcesz już wcześniej...
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci! Jak zrobić domowy chłodnik na lato? Chłodnik...
Domowy majonez zdecydowanie wzbogaci smak potrawy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych serwowanych na zimno – czyli kanapek, sałatek, czy dipów. Zrobiony w domu nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, barwników i konserwantów. Jak zrobić domowy majonez, który będzie puszysty i lekki? Mamy naprawdę...
Na wigilijnym stole kapusta z grochem to obok karpia jedna z tradycyjnych potraw. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników – zarówno samego smaku, jak i walorów potrawy Kapusta z grochem może być bowiem ciężkostrawna, dlatego osoby mające problemy z układem trawienia powinny odpuścić sobie to danie...
Codzienne przygotowanie obiadu dla całej rodziny może być nie lada wyzwaniem. Wymyślanie menu, które spodoba się wszystkim, a do tego czasem z ograniczonym budżetem. Dlatego dobrze znać sposoby, które pomogą nam wyczarować całkiem nowe danie, zrobione na bazie tego, które już mamy. Na przykład...
Zawsze, na tydzień przed Wielkanocą, świętujemy Niedzielę Palmową, czyli pamiatkę uroczystego wjazdu Chrystusa do Jerozolimy. Jezusa witały tam tłumy, ścieląc mu pod nogi gałązki palmowe. Na pamiątkę tych wydarzeń w tradycji katolickiej właśnie takie symboliczne gałązki zanosimy do kościoła w Niedzielę...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto wiedzieć, dlaczego warto jeść te pyszne owoce i jak zrobić sok z czarnej porzeczki, który może być pysznym dodatkiem do wody, czy deserów. Czarna porzeczka jest w Polsce owocem sezonowym, który możemy jeść w postaci nieprzetworzonej, czyli niemal prosto z...
Kiedyś, gdy na rynku pojawiły się domowe testy ciążowe, od razu stały się bardzo popularne wśród pań. Stało się tak, bowiem w kilka chwil można sprawdzić prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, bez udawania się na wizytę do ginekologa. Sięgając jednak po test, ciągle trzeba pamiętać o tym, że ich wiarygodność...
Aleksandra Żebrowska jest żoną znanego aktora – Michała Żebrowskiego, z którym doczekali się trójki pociech. Celebrytka chętnie dzieli się swoim życiem domowym i rodzinnym, ale w odróżnieniu od innych znanych mam, stara się pokazywać zwyczajną codzienność. Teraz też zaskoczyła pokazując się w stylowej...
Latawiec to najstarsza i najprostsza latająca rzecz, która jest cięższa od powietrza. Zbudowany jest ze szkieletu i pokrycia z papieru (czasem z płótna), nie posiada napędu i przymocowany jest do stałego lub ruchomego punktu na powierzchni. W naszej wersji,...
Przeciągająca się społeczna kwarantanna sprawia, że dziecko zaczyna się w domu nudzić. Te same zabawki przestają być atrakcyjne i maluch zaczyna tęsknić za kolegami z przedszkola. Podpowiadamy, jak zrobić indiańskie tipi, idealne do zabawy z rodzeństwem,...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Kompot z truskawek, to już klasyka. Chyba większość z nas go lubi i traktuje jak tzw. comfort food, czyli jedzenie sprawiające przyjemność. Kompot z truskawek chętnie pijemy latem, ale również świetnie smakuje zimą, przyniesiony w słoiku ze spiżarni. Kompot z truskawek...
Prawdziwy zakwas na żurek? Jak zrobić go i czy jest to pracochłonne? Po pierwsze na pewno zmotywuje Cię fakt, że żurek zrobiony na prawdziwym zakwasie smakuje o niebo lepiej i właśnie dla tego niepowtarzalnego smaku warto spróbować samodzielnie zrobić zakwas. Po drugie...
Często składamy znajomym i rodzinie życzenia przez Internet, czy to na portalu społecznościowym czy bezpośrednio na e-mail. Wystarczy napisać kilka miłych słów lub piękny wierszyk. Jednak nie...
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie...