Cukier brzozowy Całkiem przypadkiem spotkałam się z nazwą "cukier brzozowy". Ponoć zdrowsza alternatywa cukru białego. Czy ktoś słyszał opinie o tym "wynalazku"?,Cukier brzozowy hehe zgadza się moniu brązowy cukier to cukier trzcinowyznam, kupuje, polecam,Cukier brzozowy Ale Monia...
To najszybsze ciasto i jednocześnie tak pyszne, że nie wyobrażam sobie nie zrobić go, kiedy mam w domu rabarbar. Wystarczy jego niewielka ilość, żeby ciasto zyskało niepowtarzalny kwaskowaty smak. W ciepłe dni placek z rabarbarem smakuje wybornie. Taka przekąska wyśmienicie...
Glukoza z organizmu matki jest podstawowym i niezwykle ważnym materiałem energetycznym płodu. Glukoza transportowana jest do płodu poprzez barierę łożyskową, a jej stężenie jest tylko nieznacznie mniejsze od stężenia ilości glukozy znajdującej się we krwi rodzicielki. Zużycie tego organiczne związku...
Z kolei regularne picie słodzonych napojów znacząco zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar mózgu, niewydolność serca czy migotanie przedsionków. Dlaczego cukier w płynie jest gorszy? Naukowcy zauważyli, że napoje słodzone dostarczają mniej sytości...
Istnieje wiele domowych sposobów na pozbycie się tych niechcianych gości, które są zarówno skuteczne, jak i bezpieczne dla ludzi i zwierząt domowych. Oto kilka sprawdzonych metod: 1. Ocet Ocet to jedno z najskuteczniejszych naturalnych środków do odstraszania mrówek. Wystarczy wymieszać...
Badanie glukozy – na czym polega i dlaczego należy je wykonywać? Siedzący tryb życia i niezdrowa dieta przyczyniają się do wzrostu liczby osób chorujących na cukrzycę typu 2. Jej rozwój może przez długi czas nie dawać żadnych niepokojących objawów, jednakże w przypadku...
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można...
„Od jutra? Dieta!” Tyle razy kiedyś to sobie mówiłam i równie często słyszałam takie postanowienia od koleżanek. Czy takie podejście przynosi dobre rezultaty? Możecie sobie odpowiedzieć. Tymczasem warto wiedzieć jak przyspieszyć metabolizm właśnie po...
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
24 TYDZIEŃ CIĄŻY Rozwój dziecka w 24 tygodniu ciąży W dwudziestym czwarty tygodniu ciąży dziecku rosną włosy i paznokcie, a także dojrzewają...
Cukrzyca może dotknąć każdego z nas! Naukowcy alarmują, ze liczba dzieci chorych na cukrzyce typu I lawinowo wzrasta. Rośnie też liczna maluchów chorych na cukrzyce typu II która najczęściej jest wynikeim złej diety... Czy wiecie, że każda łyzeczka cukru, dżemu, batonik, cukierek czy lizak są nadprogramowymi...
Tyjesz? Nie możesz zrzucić wagi? A nawet jeśli zgubisz kilogramy, to okazuje się, że za niedługi czas waga wraca do stanu wyjściowego… Skomplikowana sprawa. Naukowcy też chcieli uzyskać odpowiedź, dlaczego tyjemy. A dokładniej – który składnik pożywienia jest odpowiedzialny za nadmierny przyrost...
Słodziki są sztuczne Podstawowym zarzutem dla słodzików jest to, że są one uważane za sztuczne. Zwolennicy tej teorii przekonują, że substancje, które nie istnieją naturalnie w przyrodzie na pewno wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Czy jednak jest to prawdą? Wiele słodzików, które...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Słodki krem czekoladowo-orzechowy to idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację dla maluchów i nie tylko. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś co tak właściwie zawiera nutella ze sklepowej półki? Powinny w niej być oczywiście przede wszystkim orzechy...