Zgodnie z dawną tradycją na wieczerzy wigilijnej powinny pojawić się dwie zupy. Podstawową zupą była słodka zupa migdałowa wigilijna, a drugą do wyboru...
Ponoć najlepsze kasztany są w Paryżu, ale możecie także tą wymarzoną, jesienną przekąskę przygotować u siebie w domu. Lekko słodki smak kasztanów podbija...
Suszenie pomidorów to banalna sprawa. W sklepie zakup suszonych pomidorów to nie mały wydatek, dlatego warto kupić chociaż kilogram i zrobić sobie te...
Pogoda nie zachęca do tego, by godzinami stać w kuchni. W upały także maleje apetyt i bardziej smakują domownikom rzeczy lekkie, a zwłaszcza takie,...
Włoska "pasta" została wynaleziona w starożytnym Rzymie. Jednak dopiero Włosi opanowali wytwarzanie makaronu do perfekcji i dzięki temu stał się sławny na całym świecie. Włosi dzielą makarony na trzy podgrupy:
Pączki serowe są dobre dla osób, które mają dużo obowiązków. Czas przygotowywania tych poczków jest o wiele krótszy niż tych tradycyjnych gdyż nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie!Zacznijmy...
Dziękujemy serdecznie za wspólną zabawę i wszystkie pyszności, jakimi się z nami podzieliliście
Sezon grillowo – piknikowy jest już w pełni, dlatego nikogo nie dziwią zaproszenia na urodzinową imprezę w ogrodzie, czy w parku. Ale udane urodziny, czy potkanie rodzinne dla najmłodszych nie może się odbyć bez dodatkowych atrakcji, bo inaczej będzie po prostu nudne. Dlatego doskonałym pomysłem będzie...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Wielu rodziców zastanawia się, od kiedy dziecko może zostawać samo w domu? Jaki wiek jest na to odpowiedni i przede wszystkim zgodny z przepisami prawa? Prawo nie jest niestety w tej kwestii jednoznaczne, ale są przepisy, które pomagają uporządkować kwestie pozostawienia dziecka bez...
Anna Lewandowska opublikowała na swojej stronie internetowej przepis na ulubione danie swojej córeczki Klary. Wszystkie dzieci uwielbiają racuszki i także serce małej Klary Lewandowskiej zostało skradzione dzięki przepysznemu smakowi placuszków z jabłkami. Oczywiście przepis...
Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci! Jak zrobić domowy chłodnik na lato? Chłodnik...
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis. Dynia pieczona w piekarniku: przepis Do...
Faworki, czyli słodycze, które kojarzą się z karnawałem, tłustym czwartkiem i ostatkami. To tradycyjne, kruche i słodkie ciastka, o charakterystycznym kształcie złożonej kokardki. W ciągu roku ani ich nie smażymy, ani nie kupimy w cukierni. Chyba dlatego...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Jesień wystawia naszą odpornośc na dużą próbę. Dbając o zdrową i różnorodną dietę, zapewniamy naszej odporności mocne fundamenty. Wówczas nie straszna nam słota czy pierwsze chłody - z właściwie zbudowaną odpornością przetrwamy nawet bezpośrednie narażenie na infekcje w komunikacji miejskiej czy marketach. Jak...
Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki...
Najpierw nabierz nawyku kupowania tego co dobre: unikaj mlecznej czekolady, bo w niej kakao jest tylko dodatkiem (używaj tej z jak największą zawartością kakao, ale oczywiście musi Ci smakować!), nie kupuj tej w proszku, bo składa się głównie z cukru, do przepisów używaj...
Latem nie możemy narzekać na brak owoców. Sierpień jest szczególnie płodny, ponieważ ciągle jeszcze możemy rozkoszować się agrestem, malinami, jeżynami, porzeczkami, morelami i jagodami, a już pojawiają się nowe skarby. Im właśnie poświęcam ten artykuł,...
Jedną z najsmaczniejszych wydają się placki ziemniaczane, obecne na polskich stołach od wielu wieków. W dzisiejszych czasach ich przyrządzanie stało się szybsze i prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Jak się robi placki ziemniaczane? Zaraz podzielimy się z Wami tym pysznym sekretem… Ciasto...