Wakacje kojarzą się z relaksem, spokojem i beztroską. Jednak w czasie wyjazdu z dzieckiem mogą cię spotkać nieoczekiwane sytuacje. Co zrobić, żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji i spędzić wspaniały czas z rodziną? Przyzwyczajeni...
Porzeczki oprócz niezwykłego smaku są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C i PP. Dzięki temu wspierają odporność organizmu, leczą przeziębienie i reumatyzm. Substancje zawarte w czarnych porzeczkach wspierają procesy trawienne, wpływają...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Winowajcą przykrej zgagi jest progesteron, który osłabia zastawkę prowadzącą do żołądka. Również powiększająca się w czasie ciąży macica przesuwa żołądek ku górze. Sprawia to, że niewielkie ilości kwasu przedostające się do przełyku podrażniają go powodując pieczenie w...
Mimo, że największy procent zachorowalności na atopowe zapalenie skóry przypada na okres dzieciństwa (90% choruje jeszcze przed 5 rokiem życia), to jednak coraz więcej przypadków odnotowuje się wśród osób dorosłych. Na atopowe...
Pestycydy są to naturalne lub syntetyczne substancje, które zwalczają szkodliwe i niepożądane organizmy. Wykorzystuje się je do likwidowania grzybów, chwastów czy pleśni. Również stymulują...
Dzieci są szczególnie podatne na infekcje, ponieważ ich układ odpornościowy nie działa jeszcze tak sprawnie jak u dorosłych. Infekcje są im potrzebne, bo uodparniają układ immunologiczny i uczą go obrony przed wirusami i bakteriami. Organizm sam stara się pokonać infekcję, jednak często zdarza się,...
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy...
W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie...
Przez wieki plemiona Paragwaju, Boliwii i Brazylii stosowały stewię, jako substancję słodzącą i leczniczą. Zapisy historyczne potwierdzają, że Indianie...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Wiele osób mówi: „Święta to nie czas na kuchenne eksperymenty! Po co wydziwiać!”. Wszyscy tylko czekają na sałatkę jarzynową i jajka. Czy to prawda?...
Żeby nie było aż tak łatwo podajemy przepis na murzynka, ale trochę zmodyfikowany. Nasz murzynek oprócz podstawowych składników zawiera jeden nietypowy komponent, a mianowicie buraki. Dzięki...
Drugie śniadanie, które przygotowujesz dziecku do szkoły, jest niezwykle istotne. To tak jak przerwa w trakcie pracy. Twoje dziecko tak samo na nią...
Oferta kosmetyczna skierowana do mężczyzn przez lata przeszła ogromną metamorfozę. Lata mydełka „Biały jeleń”...