§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia konkursu (zwanego dalej "konkursem") "QUIZ...
Okazuje się, że nawet jesienią i mroźną zimą możemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Warto jednak odpowiednio wcześnie o to zadbać i wzmocnić odporność. Jak to zrobić? Jest kilka skutecznych sposobów, z których może korzystać cała rodzina. Jak dbać o odporność jesienią? Jesienią...
Miód nie tylko na talerzu Jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków o pochodzeniu naturalnym jest miód. Ten słodki nektar charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi, łagodzącymi i przeciwbakteryjnymi. Cenne właściwości posiada także wosk pszczeli oraz propolis,...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Mamy w ciąży często mają dylematy, czy wolno im spożywać niektóre produkty. Mogą one bowiem niekorzystnie wpływać na dziecko, ale też powodować uczulenia i alergie, które przez zmiany hormonalne występują w ciąży częściej. Czy można bezpiecznie jeść czereśnie w ciąży? Wyjaśniamy Czereśnie...
Talerz zdrowego żywienia Pierwszym krokiem na drodze do urozmaiconego jadłospisu powinno być poznanie generalnych zasad układania pełnowartościowych posiłków. W tym celu można się posłużyć „Talerzem zdrowego żywienia”, czyli zestawem rekomendacji żywieniowych opracowanych...
Truskawki są owocami sezonowymi, które niestety są u nas dość krótko. Pojawiają się na przełomie maja i czerwca, można je czasem jeszcze znaleźć w lipcu. Są pysznym składnikiem deserów, ale można je również jeść samodzielnie, bo zawierają wiele cennych minerałów, a przede wszystkim witaminę C. Wiele...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...
Rzeżucha jest obowiązkową rośliną na wielkanocnym stole, dlatego warto już wcześniej zadbać, aby ładnie wyrosła do świąt. Kiedy posadzić rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy też, jakie ma zalety. Rzeżucha na Wielkanoc – kiedy ja posadzić i dlaczego warto? Rzeżucha,...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia testowania (zwanego dalej "konkursem") "TESTOWANIE: Wzmocnij dziecko na wiosnę! NAGRODY", który...
Jak leczyć nadciśnienie? W leczeniu (a także profilaktyce) nadciśnienia tętniczego ważne są następujące elementy: leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) przyjmowane zgodnie ze wskazaniami lekarza, regularna, umiarkowana...
Dieta wspomagająca pracę mózgu – co powinna zawierać? Dieta na pamięć i koncentrację wcale nie wymaga wielu wyrzeczeń. Podstawą jest dostarczanie niezbędnych składników odżywczych – z naciskiem na „dobre” węglowodany...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Co możemy zrobić dla naszego organizmu by prawidłowo funkcjonował? W pierwszej kolejności należy trzymać regularność posiłków, która zapewni energię na cały dzień. Jadłospis...
Charakterystyka bólu menstruacyjnego Terminy „ból menstruacyjny” i „bolesne miesiączkowanie” są powszechnie uważane za synonimy w praktyce klinicznej i literaturze. Wskazują na kurczowy, tępy, pulsujący ból, który zwykle występuje w obrębie podbrzusza i pojawia się tuż przed...
Dlatego też w jadłospisie dzieci powinno znaleźć się mleko i jego przetwory takie jak jogurt, maślanka,...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Przyszła mama dba nie tylko o siebie, ale również o dziecko. To zobowiązuje. Dlatego jeszcze przed ciążą warto zwrócić uwagę na zdrowe odżywianie i zmianę stylu życia....
Mamy doskonale wiedzą, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. A łagodzenie pierwszych objawów bólu, czy podrażnienia gardła, może zapobiec rozwojowi poważniejszej infekcji...