W poniedziałek 15 kwietnia Departament Zdrowia Gauteng poinformował o konieczności hospitalizacji 41 dzieci w wieku od trzech do pięciu lat, które spożyły trutkę na szczury, myląc ją ze słodyczami. Dzieci znajdują się pod opieką medyczną w szpitalu Chris Hani Baragwanath w Soweto. Służby w...
Torsje mogą być spowodowane zbyt głęboko wsadzonym do buzi palcem, nieprzyjemnym zapachem, przejedzeniem, chorobą lokomocyjną, która może się pojawić nawet przy zbyt długim bujaniu na huśtawce, a także przegrzaniem, zatruciem pokarmowym, infekcją wirusową lub stanem zapalnym...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, ponieważ wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii kefiru. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej kefiru. GIS ostrzega również, że spożycie produktu...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Ferrero Polska Commercial poinformowała...
Jajka są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych i stanowią istotny element zdrowej i zrównoważonej diety. Od kiedy możemy je podawać niemowlęciu i w jakiej formie będą najlepsze? Od kiedy jajka dla dziecka? WHO zaleca, aby do 6. miesiąca życia dziecko spożywało wyłącznie...
Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...
Promieniejący radością i tryskający zdrowiem maluch, to cel wysiłków każdego rodzica, ale w pierwszym roku życia dziecka nie jest łatwo taki stan osiągnąć i utrzymać....
Rukola jest popularną i zdrową rośliną, chętnie spożywaną zarówno oddzielnie, jak i w mieszkankach sałat. Mimo, że kojarzona z sałatą, Rokietta siewna, pochodzi z rodziny kapustowatych – czyli bliżej jej do jarmużu czy brokułów. Ta roślina pochodzenia śródziemnomorskiego jest niezwykle bogata w wapno,...
Na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę komponując posiłek dla psa? Czy karmy komercyjne dostarczają wszystkich niezbędnych elementów? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule. Dieta psa – pierwsze kroki. Dobór odpowiedniego pożywienia ma kluczowe znaczenie...
Wydawałoby się, że mycie rąk to podstawowa czynność, o której nikomu nie trzeba przypominać. Jednak jeśli nie nauczymy jej dzieci od najmłodszych lat to nie wyrobimy w nich nawyku dbania o higienę rąk. Taka sytuacja może być dla nich tragiczna w skutkach, ponieważ to właśnie...
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu dostępnego w jednym z marketów. Spożycie sałatki jarzynowej zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakteriami Salomonelli,...
W takich sytuacjach ważne jest, aby odpowiednio zadbać o malucha i zapewnić opiekę oraz odpowiednie nawodnienie. Warto skorzystać z porad doświadczonych rodziców oraz specjalistów, aby wiedzieć, co podać dziecku na wymioty w domowych warunkach. Pamiętajmy również, że każde pogorszenie stanu dziecka...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
Przygotowanie posiłków dla dziecka bywa wyzwaniem, dlatego film użytkowniczki TikToka podbija sieć i kusi rodziców, aby sami wypróbowali „genialny” sposób na jajka sadzone. Jedna z użytkowniczek aplikacji pokazała bowiem ciekawy sposób na przygotowanie śniadania dla swojej córki. Okazuje się, że może...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Bakteriami Salomonelli, mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak...
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella w partii żółtego sera w plastrach. Nie zaleca się spożywania go. Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Co ważne, spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się...