Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW!
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Kasia P.                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
          
          Przepisy na Wielkanoc mogą być nudne, ale mogą być też pyszne. Tym razem mamy coś na prawdę wyszukanego. Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje najciekawsze i sprawdzone przepisy. 
                    
          
            
                
Pasztet z grzybami
Składniki:
- 1½ kg - łopatki wieprzowej
 
- 600 g - podgardla wieprzowego
 
- 200 g - wątróbki wieprzowej
 
- 2 - marchewki
 
- 2 - pietruszki
 
- 2 - cebule
 
- ½ - selera
 
- 2 - liście laurowe
 
- kilka ziarenek ziela angielskiego
 
- 150 g - mrożonych prawdziwków
 
- 150 g - mrożonych podgrzybków
 
- 150 g - mrożonych kurek
 
- 5 - jajek
 
- gałka muszkatołowa do smaku
 
- sól i pieprz
 
- 1 łyżka - masła do smażenia
 
Opis przygotowania
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę. Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki. Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule. Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.
 
- Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę.
 
- Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać.
 
- Wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą. Dokładnie wyrobić. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.
 
- Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną. Wyrównać. Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć.
 
- Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.
 
                 
                    
                    
                 
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora                    
                
            
                                        
            
            
                	Najnowsze komentarze
	
					- 
									
						
					
								
					gocha2323
						
										2016.03.12 09:57										
						
					
				
				muszę coś wybrać!! zrobiłam się głodna!
			 
					- 
									
						
					
								
					Stokrotka
						
										2016.03.12 09:25										
						
					
				
				Ile to pyszności! A tu tylko dwa dni świąt..