Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW!
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Kasia P.                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
          
          Przepisy na Wielkanoc mogą być nudne, ale mogą być też pyszne. Tym razem mamy coś na prawdę wyszukanego. Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje najciekawsze i sprawdzone przepisy. 
                    
          
            
                
Pieczeń na Wielkanoc
Składniki:
- 2 kg - mięsa na pieczeń
 
- 3 łyżki - oleju
 
- 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina
 
- suszone śliwki do szpikowania
 
Marynata
- 1 łyżka - ziaren jałowca
 
- 1 łyżeczka - ziela angieskiego
 
- 1 łyżeczka - pieprzu
 
- 2 - liście laurowe
 
- 2 - goździki
 
- 4 ząbki - czosnku
 
- 1 łyżka - soli
 
Opis przygotowania
- Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieścić w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielić kilkanaście sekund. Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki zrobić w malakserze.
 
- Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
 
- Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą. Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki.
 
- Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn „zebrał” cały smak spod mięsa) po czym dodać do pieczeni.
 
- Gęsiarkę włożyć na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.
 
Robiąc wielkanocną pieczeń proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy. Chyba, że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora                    
                
            
                                        
            
            
                	Najnowsze komentarze
	
					- 
									
						
					
								
					gocha2323
						
										2016.03.12 09:57										
						
					
				
				muszę coś wybrać!! zrobiłam się głodna!
			 
					- 
									
						
					
								
					Stokrotka
						
										2016.03.12 09:25										
						
					
				
				Ile to pyszności! A tu tylko dwa dni świąt..