Przepisy wielkanocne – ZUPA CHRZANOWA
Składniki:
- 1,25 litra bulionu,
- 3 białe kiełbasy,
- 3 ziemniaki,
- 200g wędzonych żeberek,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
- 100ml kwaśnej śmietany,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- szczypiorek,
WYKONANIE KROK PO KROKU:
- Zeszklić w garnku na maśle drobno pokrojoną cebulę. Dodać wyciśnięty czosnek. Wymieszać i podsmażyć przez chwilę.
- Wlać gorący bulion. Dodać żeberka i zagotować.
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodać razem z opłukaną surową kiełbasą oraz majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu gotować przez ok. 20 minut, do miękkości ziemniaków.
- Dodać chrzan i po zagotowaniu odstawić z ognia. Zaprawić zupę śmietaną.
- Podawać z jajkami i szczypiorkiem.
Zdjęcie: pexels.com