Przepisy wielkanocne – MAZUREK GIANDUIA
Składniki:
Spód:
- 120g zmielonych orzechów laskowych,
- 170g mąki tortowej,
- 50g cukru,
- 150g masła (zimne, twarde),
- 1 jajko,
Masa:
- 80ml śmietanki kremówki 30%,
- 300g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
- Dekoracja: posiekane orzechy laskowe,
- Forma do ciasta: 20x30 cm
WYKONANIE KROK PO KROKU:
- Przesiać mąkę tortową w misce. Dodać zmielone orzechy, cukier i mieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło, miksować aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i gnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, do godziny.
- Rozwałkować na placek ciasto na papierze do pieczenia, nieco większy niż forma i razem z papierem przenieść do blaszki. Ciastem wyłożyć spód formy a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na około 30 minut.\
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu. Piec przez ok. 35 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Teraz masa: śmietankę zagotować w rondelku, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić, ostudzić. Wyłożyć na dobrze ostudzony spód, schłodzić jeśli czekolada nie jest jeszcze zastygnięta. Można udekorować posiekanymi i zrumienionym orzechami laskowymi.
Zdjęcie: valeria_aksakova / Freepik
Wybraliście jakiś przepis i zamierzacie go zrobić? Może już go wykonaliście? Podzielcie się swoimi dokonaniami kulinarnymi w komentarzach! Smacznych świąt!