Przepisy wielkanocne jakich nie znacie! SMACZNE I ZDROWE - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepisy wielkanocne jakich nie znacie! SMACZNE I ZDROWE

Przepisy wielkanocne jakich nie znacie! SMACZNE I ZDROWE

Autor zdjęcia/źródło: przepisy wielkanocne@freepik/pexels.com

Zaczynasz planować świąteczne przygotowania? Chcesz zaskoczyć rodzinę czymś nowym i pysznym? Przedstawiamy przepisy wielkanocne jakich jeszcze nie było na Twoim stole!

Jako z majonezem, szynka, sałatka wielkanocna, mazurek i żurek stale goszczą na Twoim stole? Bardzo dobrze, bo przecież są pyszne i je lubimy. Nie oznacza to jednak, że nie można wybrać w tym roku z przepisów czegoś wyjątkowego. Przepisy wielkanocne, które prezentujemy są zarówno wyszukane, jak i nie wymagają od Ciebie bycia mistrzem kulinarnym.

Przepisy wielkanocne – GULASZ Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 300 ml bulionu wołowego
  • 200g parzonego boczku,
  • 400g surowej kiełbasy,
  • 500g udek z kurczaka bez kości,
  • 500g passaty pomidorowej,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 cebula, 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki oliwy,
  • listek laurowy, ½ łyżeczki oregano, kopru włoskiego, tymianku, posiekana pietruszka (do podania)

WYKONANIE KROK PO KROKU:

  1. W żaroodpornym garnku podgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojony drobno w kostkę boczek.  Obsmażać przez kilka minut.
  2. Wlać drugą łyżkę oliwy i włożyć kiełbasę. Obsmażać przez około 10 minut z każdej strony na złoty kolor.
  3. Opłukać, osuszyć udka i usunąć z nich skórkę. Następnie obkroić nożem mięso przy kości, a kości usunąć. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C.
  4. Włożyć do garnka udka i doprawić solą oraz pieprzem. Obsmażać przez ok. 7 minut.
  5. Dodać pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek i tak smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać zioła. Wymieszać dokładnie i smażyć razem przez chwilkę.
  6. Powoli wlewać czerwone wino. Dodać fasolkę razem z zalewą. Następnie wlać bulion oraz passatę pomidorową. Doprawić pieprzem.
  7. Przykryć garnek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut.
  8. Posypać natką pietruszki i smacznego!

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Mary53
    Mary53Ikona zgłaszania komentarza
    Już się nie mogę doczekać świąt przez Wasz artykuł!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Wszystko jest taaakie pyszne!
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Zrobię na święta gulasz w/g tego przepisu:)