Przepisy wielkanocne – PASZTET GRYCZANY Z PIECZONYCH WARZYW
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 200g pieczarek,
- ½ szkl. zielonej soczewicy,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki cynamonu, kuminu, oregano, kolendry, ostrej papryki,
Opcjonalnie: 4łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki masła orzechowego,
- ½ łyżki extra vergine, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego,
WYKONANIE KROK PO KROKU:
- Soczewicę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin. Gotować ze szczyptą soli przez ok. 30 minut. Ostudzić i odcedzić.
- Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i pokroić na kawałki, a następnie położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pokrojone pieczarki i cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą extra vergin. Następnie wymieszać, rozłożyć po całej blaszce i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C. Na 5 minut przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić.
- Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w melakserze. Dodać przy mieleniu: olej, masło orzechowe (opcjonalnie), orzechy i ocet balsamiczny. Wyłożyć do podłużnej keksowej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut w 180 stopniach C. Smacznego!