Przepisy wielkanocne jakich nie znacie! SMACZNE I ZDROWE - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepisy wielkanocne jakich nie znacie! SMACZNE I ZDROWE

Zaczynasz planować świąteczne przygotowania? Chcesz zaskoczyć rodzinę czymś nowym i pysznym? Przedstawiamy przepisy wielkanocne jakich jeszcze nie było na Twoim stole!

Przepisy wielkanocne – PASZTET GRYCZANY Z PIECZONYCH WARZYW

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 200g pieczarek,
  • ½ szkl. zielonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki cynamonu, kuminu, oregano, kolendry, ostrej papryki,

Opcjonalnie: 4łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki masła orzechowego,

  • ½ łyżki extra vergine, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego,

WYKONANIE KROK PO KROKU:

  1. Soczewicę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin.  Gotować ze szczyptą soli przez ok. 30 minut. Ostudzić i odcedzić.
  2. Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i pokroić na kawałki, a następnie  położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pokrojone pieczarki i cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą extra vergin. Następnie wymieszać, rozłożyć po całej blaszce i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C. Na 5 minut przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  3. Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić.
  4. Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w melakserze. Dodać przy mieleniu: olej, masło orzechowe (opcjonalnie), orzechy i ocet balsamiczny. Wyłożyć do podłużnej keksowej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut w 180 stopniach C. Smacznego!

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Mary53
    Mary53Ikona zgłaszania komentarza
    Już się nie mogę doczekać świąt przez Wasz artykuł!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Wszystko jest taaakie pyszne!
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Zrobię na święta gulasz w/g tego przepisu:)